10 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletCsaba István: „Szégyen, hogy a pécsi fideszesek viccet csinálnak az akkugyár-ügyből”

Csaba István: „Szégyen, hogy a pécsi fideszesek viccet csinálnak az akkugyár-ügyből”

A héten újra napirendre került Pécsett az akkugyárak témája, a közgyűlés nyilatkozatot fogadott el arról, hogy ne épüljön a városban ilyen üzem. A helyi fideszes ellenzék ugyanakkor nem támogatta szavazatával a nyilatkozatot. 

A pécsi közgyűlés keddi ülésén, majd a városvezetés szerdai közleményéből kiderült, sokkal többről van szó itt, mint ködszurkálásról: csak 2022-ben tizenhat különböző, akkumulátorgyártással kapcsolatos befektetői megkeresés érkezett Pécs önkormányzatához.

Csaba István, az MSZP megyei elnöke, pécsi önkormányzati képviselő elsők között reagált a fideszes Megafon kötelékébe tartozó Trombitás Kristóf néhány héttel ezelőtti videójára, amiben a propagandista arról beszélt, hogy a lakossági tiltakozás miatt Pécsre kellene hozni a debreceni akkumulátorgyárat. Megkérdeztük, miért érezte fontosnak reagálni Trombitás felvetésére.

Csaba István elmondta, országszerte komoly problémákat okoz az akkumulátorgyárak létesítése, ami nem véletlen, komoly egészségügyi és környezetvédelmi kockázatokkal bíró gyárakról van szó. Ráadásul a kormány az emberek kikerülésével, a fejük felett dönt ezekben az ügyekben is, pedig hatással lesznek még az unokáink életére is.

– Nézzünk csak rá a gödi példára: amíg az Egyesült Államokban a sivatag közepére telepítik az akkumulátorgyárakat, addig Gödön 50-100 méterre a lakóházaktól. A hangzavar elviselhetetlen, a talajvízben szennyező anyagokat mutattak ki, már közel 20 alkalommal bírságolták meg a céget, arányaiban véve rendkívül alacsony összegekkel, ami nem hoz eredményt, továbbá nem kommunikálnak megfelelően a helyiekkel sem – fogalmazott a politikus.

Mint mondta, arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a pécsi városvezetés nem engedi, hogy a pécsiek megkerülésével hozzon olyan döntést a kormány, ami a pécsiek érdekeivel ellentétes, és a jövőjüket, az egészségüket veszélyezteti. 

– Nevetséges, hogy például Debrecenben is utólag tartanak az egész ügyről közmeghallgatást – tette hozzá.

Felvetettük Csaba Istvánnak, hogy a fideszes önkormányzati képviselők azzal érveltek a vitában, hogy az elfogadott nyilatkozat nem szolgálja a pécsi gazdaságfejlesztést.

Csaba István szerint beszédes, ahogy a pécsi fideszes képviselők kimutatták a foguk fehérjét ebben az ügyben is. Nem voltak hajlandóak megszavazni azt a határozatot, melyben a mellett foglaltak állást, hogy nem támogathatók a pécsiek egészségére és környezetére káros beruházások. 

– Világosan látszik, hogy akkor is a kormánypropagandát mantrázzák, amikor a gyerekeik jövőjéről van szó – mondta a képviselő. Úgy véli, hogy a kínai és orosz gazdaságfejlesztés fontosságára gondolhattak a fideszes képviselők, ami úgy látszik, előrébb való nekik, mint a pécsi családok jövője, egészsége és környezete. 

– Ha megnézzük, a gödi önkormányzat gazdaságilag sem profitál ebből, mert a kormány egy tollvonással különleges gazdasági övezetbe vonta az akkumulátorgyárat, azaz nem az önkormányzathoz folyik be az iparűzési adó, hanem a fideszes vezetésű vármegyéhez. Az sem igaz, hogy munkahelyeket biztosítanak a helyieknek, hiszen a gödi gyárban mindössze a dolgozók néhány százaléka helyi – fejtegette a politikus.

Csaba István végtelenül felháborítónak tartja azt is, hogy a fideszesek a közgyűlés ülésén viccet csináltak a pécsiek egészségéből olyan ostoba módosító indítványokkal, minthogy ne legyen Pécsett „unikornisszarv-gyár” és szavaztatták a testületet arról is, hogy ne csapódjon aszteroida Pécsre. 

– Egész egyszerűen szégyen, hogy nekik tényleg csak ennyit jelent a pécsi családok jövője, hogy gúnyolódnak és szórakoznak rajta. Biztos vagyok benne, hogy a soron következő önkormányzati választáson ezt meg fogják nekik köszönni a pécsiek – mondta Csaba István.

Megkérdeztük a politikust arról is, hogy van-e ennek az ágazatnak (akkugyártás) olyan szereplője, akinek pécsi megjelenését, komoly biztosítékok mellett, elfogadná.

Erről azt mondta: amíg ez a kormány van döntéshozó helyzetben, nem lesznek komoly biztosítékok. 

– Naponta bebizonyítják, hogy a profit és a saját zsebük fontosabb számukra, mint a közös jövőnk – fogalmazott a képviselő.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő