Hirdetés

Udvardy György pécsi megyéspüspök két állandó diakónust szentelt fel a napokban a pécsi székesegyházban: ők a jövőben a Pécsi Egyházmegyében tevékenykednek. Nem papok, de számos tevékenységgel segítik az egyház munkáját.

Udvardy György pécsi megyéspüspök július 6-án diakónussá szentelte Csullag Gábort és Koósz Rolandot, adta hírül a pécsi püspökség.

Az állandó diakónusok nem papok, de számos tevékenységgel segítik az egyház munkáját, feladatuk többek között a keresztség, az Oltáriszentség kiszolgáltatása, közreműködés házasságkötésben, temetés, zsolozsma, paraliturgiák vezetése. A diakónus a misén felolvassa az evangéliumot, homíliát mondhat, a püspöknek, illetve papnak segédkezik. Jól látható, hogy ez a forma nagy segítséget jelent akkor is, ha az adott területen paphiány van.

A diakónus öltözete: alba (hosszú, fehér köntös) és stóla, amelyet a pappal ellentétben nem a nyakában, hanem a bal vállán átvetve és a jobb csípőjén megkötve visel.

Mivel az állandó diakónusok nem papok, így házas embert is felszentelhetnek, mint a pécsi püspökség tájékoztatásából kiderül, Csullag Gábor és Koósz Roland is házas, gyermekeket nevelő családapa.

– Ebben a szentelésben azt is ünnepeljük a Lélek ajándékaként, hogy testvéreink, akik az állandó diakonátusra vállalkoznak, házas emberként családjukkal együtt kívánják betölteni ezt a szolgálatot – mondta Udvardy György pécsi megyéspüspök. – Az egyház ősi szolgálata ez, a szentségi rendben megújítva. Hisszük, hogy itt az egyházmegyében, a most szentelésre kerülő két testvérünk által is, Istennek az üdvösséges ereje hatékonyabban, erősebben tud megjelenni.

Fotók: Loósz Róbert, Pécsi Egyházmegye

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét