50 éves az egyetlen forradalmár

Lovasi András Kossuth-díjas rockzenész énekes, szövegíró, a Kispál és a Borz és a Kiscsillag együttes frontembere kedden ünnepli 50. születésnapját. Ennek örömére két szülinapi koncertet is ad, az elsőt pont a Fishing on Orfű kezdőnapján. Életútjáról az Origo.hu számolt be.

hirdetés

Lovasi András 1967. június 20-án született Pécsen, a Pécsi Tudományegyetem földrajz szakos tanulója volt, de állandó hiányzásai miatt nem fejezhette be tanulmányait. Ezután húsz évesen alapította meg a Kispál és a Borz zenekarát Bräutigam Gábor dobossal, Kispál András gitárossal és a néhány év múlva kiszálló Ózdi Rezső basszusgitárossal.

Első koncertjét a pécsi bölcsészek kedvenc helyén a Szenes Klubban adta, első lemezük pedig 1991-ben Naphoz Holddal címmel jelent meg. Összesen tíz stúdióalbumuk jelent meg, több ezer koncertet adtak, 2010-ben viszont befejezte pályafutását a zenekar, ekkor augusztusban a Sziget Fesztiválon 45 ezer rajongó volt kíváncsi a búcsúkoncertre, amelyről Napozz Holddal címmel koncertfilm is készült.

Nem kellett azonban nélkülözni minden téren a Kispál zenéit, évekig adtak még koncerteket, például a Fishing on Orfűn is, amelynek Lovasi András maga az alapítója. A fesztiválon három koncertjük is volt, mely a zenekar különböző korszakaira fókuszált. A 30. évfordulóra nem készültek visszatéréssel, és Lovasi tavaly az Origo.hu-nak azt nyilatkozta, hogy megszűnik a zenekar.

Az emberek imádták a zenekart

Lovasinak a Kispál és a Borz mellett voltak és vannak más projektjei is, mint a 2001-ben megjelent Bandi a hegyről című szólólemeze, vagy a Kiscsillag hobbizenekar, ahol az ének mellett gitározik is. Lovasi rendszeresen színpadra áll vendégként a Csík Zenekarral is, a Budapest Bár pedig állandó énekesének vallhatja magát. Újabb szólólemeze nem volt, de 2007-ben a Hangzó Helikon sorozatban Lackfi János megzenésített dalait énekelte. Színészként is megmutatta magát, szerepelt filmekben és politikai pályán is feltűnt, bár mint mondta ez inkább csak gesztus volt a részéről, mert szövegeiben sem politizál, hiába ír közéleti dalokat is. Így szerepelhetett 2009-ben az európai parlamenti választáson a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt listájának 16. helyén. Életrajzi könyve, a Lovasi – Idáig tudom a történetet című könyv tavaly jelent meg.

Olyan elismerések fűződnek a nevéhez, mint a 2000-ben átvett Huszka Jenő-díj, a 2001-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetése (a Kispál és a Borz akkori tagjaival közösen), 2002-ben Arany Zsiráf-díj, 2005-ben pedig Budapestért-díjat kapott. A Kossuth-díjat 2010-ben vehette át.

Idén van még egy kerek évfordulója, a Fishing on Orfű fesztivált ugyanis tíz éve alapította, mely azóta is telt házas bulikat rendez évről évre. Az idei Fishing az 50. születésnapján kezdődik, ünnepi koncerttel, amely a tervek szerint csöndes-ülős hangulatú lesz, erről itt beszélt részletesebben.

Íme, egy kis válogatás a régi időkből:

A híres pécsi Emeséről is készítettek egy örök klasszikust:

 

 

hirdetés

Hirdetés