A környezetbarát és tartós teraszburkolat

Ha olyan kültéri burkolatot szeretnél, ami esztétikus, és sokáig megőrzi a szépségét, érdemes megismerned a WPC-t. A Wood-Plastic Composite ugyanis olyan építőanyag, amely ötvözi a fa és a műanyag legelőnyösebb tulajdonságait, s így egyre népszerűbbé válik. 

Bővebben: A környezetbarát és tartós teraszburkolat

A WPC burkolóanyag jellemzői

Az időjárási tényezők, valamint a rovarok és a penész sok hagyományos kültéri burkolóanyagot tönkretesznek. Ez a Káplár fatelepen kapható WPC esetében nem fordul elő, hiszen kivételes tartósságának köszönhetően ellenáll a változó időjárási viszonyoknak, és nem hajlamos a penészedésre. Jól tűri a nedvességet és a hideget. Mivel részben műanyagból készül, nem kell attól sem tartani, hogy a farontó rovarok és gombák kárt tesznek benne. 

A WPC-ből készült terasz könnyen tisztítható, az anyag festést vagy lakkozást sem igényel, karbantartási igénye szinte elhanyagolható. Nem kell évente újrafestened, akkor is megőrzi esztétikus kinézetét. Különböző színekben és mintázatokban gyártják, így sokféle stílusú teraszhoz ideális lehet. 

Hogyan készül a WPC?

A termék előállítása során faaprítékot vagy faport kevernek össze műanyag granulátummal, így egy erős és nagyon tartós anyag keletkezik. Ehhez UV-stabilizátorokat és színezéket adnak, amivel tovább tudják növelni az anyag időjárásállóságát. 

Hogyan készíthetsz tartós teraszburkolatot?

Ha vízálló teraszburkolatot szeretnél kialakítani, a WPC-vel ezt egyszerűen megvalósíthatod. Az első lépés a tervezés, hiszen ki kell találnod, hogyan fogod elrendezni. A kivitelezés során alakíts ki egy stabil alapot, ami lehet tömörített talaj vagy beton. Ezt követően helyezz egy vízszigetelő réteget az alapra. 

Az anyagot vágd a kívánt méretre, s a gyártó által javasolt telepítési utasításoknak megfelelően illeszd a terasz felületére, majd a speciális rögzítőkkel és párnafával stabilizáld. Az illesztések rögzítéséhez időjárásálló ragasztóanyagot használj, különösen ott, ahol nagyobb vízterhelésre lehet számítani. 

A burkolat esztétikusságának megőrzése érdekében rendszeresen tisztítsd a felületet, de soha ne használj erős vegyszereket vagy magasnyomású mosóeszközöket. Enyhén mosószeres vízzel, szivaccsal vagy puha kefével érdemes tisztítani, így sokáig megőrzi a minőségét. 

Mire használhatod még a WPC-t?

  • Esztétikus megjelenése révén járdák kialakítására is alkalmas, hiszen jól bírja az időjárási tényezők hatását, ugyanakkor szépen mutat a kert bármely részén. Alkalmazhatod a gyep, a virágoskert, a veteményes egyes részeiben kerti utak létrehozására is.
  • Gyakran használják medencék körüli terület borítására, mivel egyrészt esztétikus látványt nyújt, másrészt nem csúszós anyag. Így biztonságos közlekedést tesz lehetővé a medence környékén. 
  • Kültéri padokat és bútorokat is beboríthatsz ezzel az anyaggal, ugyanis tartós és könnyen tisztítható felületet lehet vele kialakítani. 

A WPC burklóanyag előnyös tulajdonságai révén innovatív építőanyag, amely sokféle felhasználást tesz lehetővé.

(x)

Hirdetés