Bősön sem akarják a menekülteket!

Népszavazáson döntenek vasárnap a csallóközi Bős lakói arról, hogy a településen található, 2009-ben bezárt menekülttábort újranyissák-e. A szlovák kormány ugyanis ott helyezne el 500 migránst – írja az Index.hu.

Az osztrák és a szlovák kormány még július elején állapodott meg arról, hogy Szlovákia ideiglenesen ötszáz embert fogad be az ausztriai traiskircheni menekülttáborból. Az eredeti tervek szerint még júliusban ötven, augusztusban kétszáz, szeptemberben pedig további kétszázötven menekültet helyeznének át Bősre. Az ötlet azonban komoly tiltakozást váltott ki Bős, és a környező települések lakói között – olvasható a cikkben.

Egy petíciót is elindítottak, amit végül több mint háromezren írtak alá. (a településen ötezren élnek) A nagy ellenállás miatt Bős önkormányzata helyi népszavazást írt ki.  A szlovák kormánynak egyébként nem kell figyelembe vennie a szavazás eredményét, de a petíciós bizottság elnöke szerint a tüntetés mellett ezzel tudják a leglátványosabban felhívni a figyelmet arra, hogy a helyi közösség nagyon nem szeretné ezt a menekülttábort.

A településen és környékén egyébként nem mindenki ellenzi ennyire az ideiglenes menekülttábort, több segítő felajánlás is érkezett az elmúlt napokban, hetekben.