Brutális: 50 ezer lódarázs lepett el egy jászberényi házat

50 ezer lódarázs özönlötte el egy jászberényi házaspár házát. Különösen érzékenyen érintette őket, amikor kiderült, hogy tanyájuk padlásán egy gigantikus fészek lapul a tetőgerenda alatt: tavaly ugyanis a férfi a rovarok támadása miatt veszítette el édesanyját. Az asszony allergiás volt a csípésre – írja a blikk.hu.

hirdetés

A ház tulajdonosa elmondta, két-három hete azt tapasztalták, hogy fűnyírás után egyre több lódarázs szállingózik a kertben. Amikor megpillantotta, hogy mekkora fészket építettek a háztető alá, a víz is leverte. Különösen megviselte a dolog, mert tavaly édesanyját a nyakán csípte meg egy darázs, s senki sem tudta, hogy allergiás rá. A mentők hiába értek időben a helyszínre, nem tudták megmenteni őt – emlékezett a férfi, aki most várandós felesége és leendő gyermeke életéért is aggódott.

Több szakembert is felkerestek a problémával, de senki sem vállalta a lódarazsak kiirtását. Végül szerencsére elérték Boros Tibort, aki szerda este érkezett hozzájuk. Nem is akármilyen kísérettel: a tűzoltók mellett mentőkocsik is felsorakoztak a rovarok által ellepett ház előtt.

– A fészek a tető szélén volt, már kívülről is látni lehetett. Nem csoda, hogy tele volt az udvar: a darázslak mérete megfelel egy személyautó negyedének. Értesítettem a hatóságot is. Ráadásul 50-60 ezer darab lódarázs biztosan a fészekben volt, és azt tudni kell, hogy ezek Európa legveszélyesebb példányai: egyszerre harapnak és szúrnak – mondta a Blikknek Boros Tibor, aki maga riasztotta a tűzoltókat, ők pedig a mentősöket, mert fel kellett készülni egy esetleges életveszélyes helyzetre.

 

– A tűzoltók a darázsirtónak nyújtottak segítséget teljes felszerelésben. Két kolléga odalent állt készenlétben mászókötelekkel. Ha életveszélyes helyzet alakult volna ki, ők avatkoznak be – mondta Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Miközben a szakemberek dolgoztak, Anett és József a melléképületben lapult. A darázsbefogó nem engedte őket az akció közelébe.

Igazán profi munka zajlott: mentési terv készült, átbeszéltek mindent, mielőtt nekiláttak volna. A darázspánik szerencsére a múlté, már csak a rengeteg elpusztult rovar áll a padláson – mondta József kissé nyugodtabban. Hozzátette: a környéken ebben az évben több hektár erdőt kiirtottak, feltehetőleg fakitermelés céljából. Valószínűleg a darazsak a természetes élőhelyek megszűnésével a lakott területeken kereshettek új élőhelyeket, a család szerint ezért lephették el a padlásukat.

A lódarázs csípése enyhébb esetben is bőrpírt, illetve duzzanatot okoz, de jelentkezhet kiütés és zsibbadás is az igen erős fájdalom mellett. Súlyosabb esetben előfordulhat verejtékezés, szédülés, rosszullét, hányinger, hányás, légszomj, légzéskimaradás, szívpanasz, émelygés, akár eszméletvesztés is. Bármelyiket tapasztaljuk, azonnal mentőt kell hívni, mert akár egyetlen csípés is halálos lehet – magyarázta dr. Bense Tamás orvos.

hirdetés

Hirdetés