Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi a különbség a csoportos, az egyéni és a céges konstrukciók között. Cégvezetőként valószínűleg mindenki megtapasztalta már, hogy egy jó munkaerő megtartása nem egyszerű feladat.

hirdetés
Uránia Mozi

Ez főleg a fiatalabb generációra igaz, akik viszonylag gyakran váltanak munkahelyet, főleg akkor, ha nem érzik magukat kellően megbecsülve. Gyakran a saját fejlődésük, valamint a plusz juttatások csábítják át őket egy új helyre.

Ebben a cikkben azt fejtjük ki, hogy miért éri meg a cégeknek egészségbiztosítást kötniük.

Céges munkaerő-megtartó képesség

Sok vezető él azzal, hogy különféle extra juttatásokat nyújt a dolgozók számára, ezzel növelve a munkaerő-megtartó képességet. Ez javítja a dolgozók életszínvonalát, valamint a cég iránti lojalitást. Hiszen, aki megbecsülve érzi magát, az valószínűleg szívesen marad egy adott munkahelyen, ahol már betanult, ahol biztos helye van.

A béren kívüli juttatásoknak egyik igen kedvelt formája a MediHelp privát egészségbiztosítás, aminek rengeteg konstrukciója van, így bőven lehet miből válogatni. A kiszámítható, szakszerű szűrővizsgálatokat tartalmazó csomagokkal ráadásul még a betegszabadságon töltött időt is le lehet rövidíteni. Esetenként előfordulhat, hogy a munkaadó plusz anyagi támogatással segíti a munkavállalót abban, hogy gyorsan és stresszmentesen tudjon gyógyulni, amit az állami ellátásban nem feltétlen kap meg.

Milyen egészségbiztosítási formát válasszunk?

Nem mindegy persze, hogy melyik forma mellett tesszük le a voksunkat. A munkavállalói oldalról eltérő igényeknek kell megfelelni, ráadásul egyes vállalatoknál a vezetőknek más biztosítási csomagot kínálnak, hiszen magasabb pozíciót töltenek be. A helyzetet még tovább bonyolítja, hogy az igények felmérésére nincs elég idő vagy kapacitás, hiszen ez mind idő és pénz. Egy rosszul megválasztott csomag viszont nem minden esetben éri el a célját, így érdemes a döntést alaposan átgondolni.

Más kérdés, hogy kinek éri meg és milyen munkakörben, melyik változatot érdemes megkötni. Egyes csomagokban azt is meghatározzák, hogy hány fő tartozhat bele, de nem ritka, ha a céges konstrukcióban minden munkatárs ugyanazt kapja.

Az egészségbiztosításokat a biztosítók a nem életági biztosításokba sorolja, tehát a biztosított élete vagy halála között nincsen semmilyen kapcsolat. Éppen ezért nehéz ezt a típust meghatározni, hiszen néhány biztosítási elem, mint a csonttörés vagy az égés lehet baleset biztosításba tartozó esemény is.

Emberi egészség megőrzése

Az alapvető cél az emberi egészség megőrzése, a felmerülő problémák csökkentése, megszüntetése, esetleg megoldása. Alapvetően vannak összegtérítéses, magánorvosi, valamint kritikus betegségek külföldi gyógykezelésének biztosítása. Tulajdonképpen bármelyiket meg lehet kötni egyéni, csoportos, tehát családi vagy céges biztosításként, tehát ebben nincsen különbség, hogy valaki saját magának vagy a cégen keresztül köt biztosítást.

Mivel azonban a dolgozók egészségnek megőrzése fő cél, így jó hír, hogy ezzel redukálni lehet a munkából kiesett, betegséggel táppénzen töltött időt. Ennek köszönhetően ugyanis a dolgozó előbb eljuthat egy bizonyos kezelésre, hiszen csupán egy időpontra van szüksége és már mehet is kivizsgálásra.

A munkavállaló emellett stresszmentesen gyógyulhat, akár még anyagi támogatást is kaphat azért, hogy átvészelje ezt az időszakot. A juttatások növelik az elégedettséget, valamint az elköteleződést, ami gazdasági előnyt nyújt a versenytársakhoz képest.

(x)