Hogyan legyél sikeres az érettségin?

Az érettségire való felkészülést sosem lehet időben elkezdeni. Kis túlzással ugyanis ez határozza majd meg az egész életünket, hiszen befolyással lesz a továbbtanulásunkra, valamint a későbbi karrierünkre egyaránt. Éppen ezért van hatalmas jelentősége annak, hogy mikor kezdjük el a tanulást, a vizsgaanyag kidolgozását és elsajátítását, hiszen minél korábban tesszük meg ezt, annál kevésbé szakad minden a nyakunkba. 

Ebben a cikkben adunk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy mivel és hogyan könnyítheted meg a felkészülést.

Döntsd el, hogy mivel szeretnél kezdeni!

Mindenekelőtt azt kell eldöntened, hogy közép vagy emelt szinten szeretnéd teljesíteni az adott tárgyat. Amennyiben előrehozott érettségit tennél, hogy a későbbiekben a következő szintet is teljesíteni tudd, egy fokkal egyszerűbb dolgod van. Mivel ekkor még nem jön közbe a többi tárgy, így csak egy adott dologra kell koncentrálnod. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa közép és emelt szinten is segíthet abban, hogy minden tudásra szert tehess. 

A kurzuson minden szükséges fogalmat, kifejezést, évszámot kézhez kapsz, ráadásul még a tételek vázlatával sem kell bajlódnod. Szakszerű segítséget kérhetsz, ha elakadsz, emellett folyamatosan tesztelni tudod a tudásodat, hiszen rendszeresen kapsz szintfelmérőket. Emellett azonban nem árt persze hangosan tanulni, valakinek felmondani az anyagot, így már ezt is előre begyakorolhatod.

Időbeosztás és fontossági sorrend

Sokaknak a legnagyobb gondot az okozza, hogy nem gondolja át előre, melyik tárgyból mennyi időre van szüksége. Ehhez mindenképpen készíts magadnak előre egy beosztást, hogy melyik nap mit és mennyit tudsz megtanulni. Sokszor rád fog törni a pánik, hogy nem végzel vele, lesznek fáradtabb napjaid, így muszáj lesz tartanod magad a menetrendhez. Ilyenkor jól jön, ha látod, hogy mi vár rád aznap, láthatod, hogy bizony nagyon jól haladsz, így a pánikot is elfelejtheted.

Itt jön képbe az is, hogy a legtöbb tárgy esetében szinte minden témakörrel találkozhatsz, főleg a történelem az, ahol képtelenség kiszűrni, hogy mi jön majd veled szembe. Mielőtt nekikezdesz a felkészülésnek, nézz utána alaposan, hogy egyáltalán mire lesz szükséged, mi az, amit mindenképpen meg kell tanulnod. Ezeket ha teheted, vedd előre a tanulás során, így a nehezén már az elején túl tudsz lenni. 

Rendszeresség és a források használata

Ha megtanultál valamit, akkor ne rakd azt teljesen félre, hogy csak pár hónap múlva az érettségin találkozz vele. Mindenképpen olvasd át a korábban megtanultakat hetente, kéthetente, így kisebb az esélye annak, hogy valamit elfelejtesz. Emellett lehetőleg ne csak egy tételt magolj be az adott témában, hanem olvass el egy könyvet, egy másik osztálytárs tételét, anyagát, füzetét, így több forrásból is fel tudsz készülni, biztosan nem marad el semmi. 

Ezeket betartva teljes nyugalommal állhatsz oda a nagy napon, amikor a vizsgán rád kerül a sor. Nincs aggódás, nincs félelem, csak a tiszta tudás.

(x)

Hirdetés