Busó Misi történetét már hosszú ideje sokan ismerték az interneten, nyomtatásba azonban mindeddig nem került. A Mohács Térsége Óvódaközpont, Bölcsőde és Családi Bölcsőde igazgatója, Hárich-Honvéd Anita felkutatta és Mohácsra hívta Takács Viktóriát, a Busó Mese alkotóját, aki pénteken a Busóudvarban személyesen fogja átadni a rajzpályázat díjazottjainak könyvét – írja a Mohácsi Újság.

Hárich-Honvéd Anita mesélt a lapnak a mese történetéről, a felkutatásáról.

hirdetés

– Az egyik óvónő, Hahner Melinda talált rá a mesére több évvel ezelőtt az interneten. Évről évre mesélni kezdték a gyerekeknek, akik nagyon szerették. Melinda kérte, hogy kutassam fel a szerzőjét, hátha hozzájárul, hogy kinyomtassuk, s kicsit propagáljuk a meséjét. Természetesen, mivel a lehetetlen fogalmát még most sem ismerem, rögtön keresni kezdtem Takács Viktóriát a világhálón, s rövid időn belül már e-mailt is váltottunk. A szerző elfogadta a meghívásom a gyerekek számára kiírt, a busójárásról szóló rajzpályázat eredményhirdetésére. A díjazottak az általa illusztrált, írt, dedikált könyvet kapják ajándékba pénteken a Busóudvarban – mondta.

– A Busó Mese régebben született, 2014-ben meséltem a lányaimnak a busójárás idején – mondta Takács Viktória. – A célom az volt, hogy egy kedves mesén keresztül megismertessem a gyerekekkel ezt a csodálatos népszokást. Akkor elkészültek hozzá az első grafikai tervek is, és az egész könyv vázlatát feltöltöttem – leginkább magamnak, hogy biztosan meglegyen – az internetre.

– A sok egyéb munka miatt végül mégis fiókba került, de minden évben a fejemben volt, hogy be kellene fejezni. Idén aztán úgy hozta a sors, hogy Hárich-Honvéd Anita rátalált a mesére és megkeresett azzal, hogy szeretné az idei mohácsi rajzpályázat díjazottjainak átadni a könyvet. Nagyon megörültem, mert ez remek motiváció volt, hogy véglegesítsem a mesét. Elég kevés idő állt rendelkezésemre, amit még rövidített egy kiadós influenza is, de végül időben elkészültem. Nagyon szeretem benne a rajzokat és a történetet is sikerült végleges formába önteni.

A közösségi médiában azonnal népszerű lett a könyv, többen is jelezték, hogy megvásárolnák Busó Misi történetét.

– Amikor megmutattam a közösségi oldalon, engem is meglepett, hogy milyen nagy az érdeklődés. Úgy tűnik, a busójárásnak nagyon erős rajongó tábora van felnőttek és gyerekek között egyaránt. Sok anyuka és óvónéni írt, hogy szeretne a könyvből, de fiatalok is sokan megkerestek. Remélem, a gyerekeknél is sikeres lesz, hiszen nekik készült. Én gimnazista koromban voltam először a busójáráson, ami azonnal elvarázsolt. Most csak a pénteki napot tudom ott tölteni, de jövőre időben foglalok szállást és családostól megyek.

Ha valaki szeretne még a könyvből vásárolni, a smile@helloindigo.hu e-mail-címen megrendelheti, az ára 1900 Ft.

hirdetés
Hirdetés