Ritkán látott csúcstalálkozó Budapesten!

Budapest, 2017. november 27. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Li Ko-csiang kínai kormányfõ a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) csúcstalálkozó gálaestjén a fõvárosi Bálnában 2017. november 27-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

A kínai kormányfő mellett 15 ország miniszterelnöke érkezett Budapestre, közülük 11 EU-tag – írja az Origo.hu

Nagyon ritkán fordul elő, hogy 11 uniós ország miniszterelnöke egyszerre ugyanabban a városban tárgyal. Most viszont ez történik Budapesten.

A magyar fővárosba érkeztek a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország), a három balti állam (Észtország, Lettország, Litvánia) és a balkáni EU-tagok (Horvátország, Szlovénia, Románia, Bulgária) miniszterelnökei, valamint az EU-tagokon kívül Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegro, Macedónia és Szerbia vezetői is Budapestre jöttek.

A miniszterelnökök a plenáris ülés mellett kétoldalú tárgyalásokat is folytatnak a kínai miniszterrel és óriási kereskedelmi áttörést várnak. Úgy gondolják, hogy Kínának szüksége lehet a térség országaira a mezőgazdaság, a környezetvédelem és a kereskedelem területein.

Hirdetés