24 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapAbszolút PécsCsizi Péter, a hajóskapitány

Csizi Péter, a hajóskapitány

Nincs is jobb, mint az orfűi tavon vitorlázni, élvezni, ahogy suhanunk a vízen, ahogy uraljuk azt. Jól tudja ezt Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője is, akinek a vitorlázás a vérében van.

Egy országgyűlési képviselő élete nem egyszerű, rengeteg utazással és kevés szabadidővel jár. Pécs parlamenti képviselője viszont egy olyan egyáltalán nem mindennapi kedvtelésnek hódol, mint a vitorlázás.

– A családom apai ágon generációkra visszamenőleg szorosan kötődik a Balatonhoz, épp ezért sok-sok rokonomnak van hajóvezetői engedélye – mondta Csizi Péter, aki ebből kifolyólag nem hiába vallja, hogy a vitorlázás „a vérében van”. Az életmódnak is felfogható sport csínját-bínját a képviselő még gyermekkorában szívta magába, a vitorlázás alapjaira egykoron nagybátyja tanította.

Csizi Péter büszke a régi kis hajóra
Csizi Péter büszke a régi kis hajóra

-Nagyon magával ragadott a hajózás hangulata, de ezután eljött az életemben egy hosszabb időszak, amikor elmaradt a vitorlázás, huszonéves fejjel jobban érdekelt a balatoni éjszakai élet – mondta nevetve a képviselő. A vitorlázás iránti szerelem azonban pár éve újra lángra lobbant, egy barátjának köszönhetően újra hajóra lépett, az élmény pedig nem maradt el.

– Egyből visszajött az imádott érzés, rájöttem, hogy olyan ez, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni! – mesélte a pécsi politikus, aki ezután egyből neki is állt megszerezni egy neves oktató segítségével a hajóvezetői engedélyét, ami két éve sikerült is, noha ez egyáltalán nem volt egyszerű dolog.

A vérében van a hajózás
A vérében van a hajózás

– Nagyon sok mindenre kell figyelni a vitorlázás során, nagyon sok minden függ az időjárástól, és fontos azt is tudni, hogy ez egy gyakorlati sport, az alapjogosítványon túl nagy rutin is szükséges ahhoz, hogy valaki magabiztosan tudjon lavírozni a vizeken – mondta.

A vitorlázás nagyon időigényes hobbi, épp ezért Csizi Péter sem tud rá mindig időt szakítani. De ha úgy állnak a csillagok, akkor útját az Orfűi-tó felé veszi, ahol a nemrégiben vásárolt 1975-ös, 5 és fél négyzetméteres kis hajójával rója a köröket.

Turistásan szeret hajókázni
Turistásan szeret hajókázni

– A hajó annyira kicsi, hogy neve sincs, de az Orfűi-tóhoz mérve még így is nagynak számít! – mondta a képviselő, majd hozzátette, hogy a tó néha meg tudja tréfálni a vitorlázókat, ugyanis három szélirány is érezteti a hatását itt, ezért nem könnyű manőverezni rajta – viszont megéri.

– Szürreális, csodás élmény a Mecsekben lévő tavon hajókázni, lenyűgöző érzés – mesélte Csizi, aki kérdésünkre azt is elmondta, hogy egyáltalán nem vagánykodik a vízen, „nem dönti be a hajót”, inkább csak szépen, kényelmesen, komótosan szeret suhanni a tavon, hogy a ritkán adódó alkalmak minden percét ki tudja élvezni.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő