Hirdetés

Többek között ezek az ingyenes programok képezik a májusi II. Önkormányzati Egészségnap részét, de május 13-án, 10–16 óráig a Kossuth téren sok-sok más szűrővizsgálat, ételkóstolók és interaktív lehetőségek is várják a pécsieket. Mai cikkünkben két szakorvos hívja fel a figyelmet erre a remek lehetőségre. 

Az Alzheimer-kór nem a természetes öregedés része!

A demencia egy gyorsan növekvő népegészségügyi probléma, ami a szellemi képesség hanyatlását jelenti, világszerte jelentős társadalmi és gazdasági hatással bír. Jelenleg a világon mintegy 50 millióan élnek együtt ezzel a betegséggel, melynek leggyakoribb és legismertebb formája az Alzheimer-kór, ez az esetek több mint 60 százalékát adja. A károsodások jelentősen korlátozzák az érintettet mindennapi tevékenységében, családi szerepeiben és más társas működésében.

Mint azt dr. Merkli Hajnalka, a pécsi neurológiai szakrendelés vezető főorvosa lapunknak elmondta: a cél ezeknek a kóros agyi működéseknek a megelőzése vagy késleltetése, így rendkívül fontos a lakossági tájékoztatás és a megfelelő szűrővizsgálatok.

– Vannak olyan kockázati tényezők, melyek hajlamosítanak a demenciára, mint a kor vagy a genetika, ezeken sajnos nem tudunk változtatni. Viszont tehetünk a megelőzésért például új dolgok tanulásával, fejtőrökkel, memóriajátékokkal, rendszeres testmozgással, de fontos faktorok a társasélet, az egészséges táplálkozás, az agytorna, a minőségi alvás, a hatékony stresszkezelés is. Mindemellett a korai felismerés és az időben elkezdett specifikus terápia hatására javulhat a beteg és környezete életszínvonala – fejtette ki a szakorvos.

Május 2-a az asztma világnapja, tájékozódjunk a problémáról!

A felnőtt asztmás betegeknek 60-70 százalékánál allergiával párosul a probléma, emellett az allergiások körülbelül 25 százalékánál alakul ki később asztma. A betegek állapotát sok-sok tényező befolyásolhatja, mint az időjárás-változás, a fizikai terhelés, vírusfertőzések, a rossz levegő, a reflux, a pollenek. Világszerte nő az érintettek száma, és ugyan a modern terápiák és gyógyszerek javíthatnak az életminőségen, de ehhez fontos a tájékozódás.

Dr. Varga Ágnes, a pécsi tüdőgondozó vezető főorvosa arról tájékoztatta lapunkat, hogy orvos és több szakasszisztens is részt vesz az egészségnapon, akik a lakosságot ellátják majd tanácsokkal, információkkal, valamint válogatott szóróanyagokkal az allergiákról és az asztmáról.

– Mivel kitelepülésről van szó, nem lesz lehetőségünk légzésfunkció-vizsgálatra, de abban is segítünk a betegeknek, hogy miképpen tudják elérni a tüdőgondozót, milyen tesztekre érdemes elmenniük, milyen úton-módon juthatnak beutalóhoz. Emellett azokat a pécsieket is várjuk, akiknél még nem diagnosztizálták a konkrét problémát, de panaszaik utalnak rá, hogy asztma vagy valamilyen allergia lépett fel náluk. Sok esetben tapasztaljuk azt is, hogy a korábban felírt gyógyszerekkel nem elégedettek az érintettek, ők is választ kaphatnak az esetleges kérdéseikre – vélekedett az orvos.

Korábban Dr. Kiss István, a PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézet igazgatója és „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány kuratóriumi elnöke nyilatkozott a szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságáról:

https://www.pecsma.hu/top/figyelem-pecsiek-vegyunk-reszt-a-majusi-egeszsegnap-ingyenes-szurovizsgalatain/

Hirdetés