29 C
Pécs
szombat, július 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletDemonstrációt tartottak a Múzeumok Éjszakáján

Demonstrációt tartottak a Múzeumok Éjszakáján

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete a Múzeumok Éjszakájára szervezett egy tüntetést, mellyel a múzeumi dolgozók alacsony bérére kívánták felhívni a figyelmet.

Június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján – melynek idén Pécs volt a kiemelt helyszíne – megtelt a belváros a kultúrakedvelő pécsi családokkal, vidám gyerekekkel, akik a megannyi múzeumi program között szinte elveszve sétáltak egyik tárlatból vagy programról a másikba.

Csóti Csaba tárgyalásokat követelt

A Káptalan utca 3-as és 5-ös szám között, tehát a pécsi múzeumutca és a várva várt rendezvény központjánál azonban egy másik esemény is helyet kapott, ugyanis a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete szervezett egy „békés tiltakozást”, mellyel céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet a múzeumi, könyvtári, levéltári, és közművelődési intézményekben dolgozók alacsony fizetésére egy nyilvános tiltakozás keretén belül. Tüntetésüknek azt a címet adták, hogy „Alacsony Bérek Éjszakája”.

Kakas Éva támogatását fejezte ki

A tiltakozást szervező KKDSZ elnöke, Csóti Csaba beszédet is mondott a múzeumépületek előtt. Elmondta, hogy a „hitből és meggyőződésből” dolgozók (körülbelül 10 ezer közalkalmazottról, kulturális közfoglalkoztatottról, nonprofit Kft.-khez kiszervezettekről van szó) bére többségében nem haladja meg a bruttó 180.500 forintot, azaz a garantált bérminimumot, ami szerinte „megalázó és a megélhetéshez nem elég”. A dolgozók nettó átlagkeresete – folytatta – 150-160 ezer forint körül lehet, de erről pontos adatokat nem tudnak. Az ágazat munkatársainak bére egyébként – mondta – 2009 óta nem változott.

A tiltakozásra összegyűltek béremelést akartak

Hangsúlyozta, hogy gondoltak már sztrájk szervezésére is, de azt nehéz megszervezni, ugyanakkor úgy gondolja, ha jól működő, sikeres sztrájkot indítanának, akkor azt pontosan olyan eseményekre kellene időzíteni, mint például a Múzeumok Éjszakája, amikor érzékelhető hátrányt okoznának a munkáltatóknak. A sztrájkra hajlandó dolgozók viszont kisebbségben vannak, de „nagyon radikálisak”.

A Fekete Péternek írt levelüket is felolvasták

Mint mondta, 2018 elején már kezdeményezték a bérhelyzet rendeződését, de sikertelenül. Kiemelte, hogy véleménye szerint addig is fontos lenne a kulturális bérpótlékot megemelni 50 százalékkal, visszamenőleg az év elejére, aminek az éves vonzata országosan 2,7 milliárd forint lenne.

Ezt követően Mészárosné Sík Zsófia, a pécsi KKDSZ vezetője, a Csorba Győző Könyvtár alapszervezeti titkára felolvasta a KKDSZ Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak írt levelét, melyben érdemi tárgyalásokat követelnek a dolgozók szakmai és egzisztenciális problémáival kapcsolatos kérdéseiről, emellett természetesen béremelést is akarnak a „valódi munkavállalói státusz” mellett.

A járókelők megszólítása volt a finálé

Ezután a KKDSZ-szel szimpatizáló Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi tagja, Kakas Éva kapott szót, aki csak annyit mondott, hogy fontosnak tartják a szakszervezetek összefogását, és sok sikert kívánt a KKDSZ „harcához”.

A demonstráció szórólapozással és a múzeumozni kívánó családok megállításával és megszólításával zárult.

Szétszéledtek szórólapozni 

Mint azt a pécsi Janus Pannonius Múzeumtól megtudtuk, az „Alacsony Bérek Éjszakája” című rendezvényről a KKDSZ hivatalosan nem értesítette a múzeumot, arról csak a hét elején informális úton szereztek tudomást. Kérdésünkre – igencsak diplomatikusan – elmondták, hogy a Janus Pannonius Múzeum vezetősége „negatívan értékeli”, hogy az ünnepi rendezvény kiemelt látogatottságára számítva a KKDSZ az év legnépszerűbb eseményét használta ki a tiltakozásra.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő