21 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
Kezdőlapne pipáld kiDrágul az olaj az egyiptomi zavargások miatt

Drágul az olaj az egyiptomi zavargások miatt

Európa-szerte jelentős csökkenést jeleznek a vezető tőzsdemutatók az egyiptomi zavargások miatt; az északi-tengeri Brent kőolaj ára a 100 dollárhoz közelít.

Az egyiptomi font négyéves mélypontra esett a dollárhoz képest, magával rántva a devizákat a térségben, emelkedik a szuverén adósságok biztosításának a költsége is a régióban. A befektetők attól tartanak, hogy az elégedetlenségi hullám átterjed a Közel-Kelet más államaiba, illetve egyes észak-afrikai országokra is.

Hétfőn a déli órákban összesítve 0,4 százalékkal csökkent a 300 legfontosabb európai tőzsdei cég részvényeinek összesített árfolyama Európában: elsősorban a légitársaságok és az utazási irodák papírjaitól igyekeztek szabadulni a befektetők, az olajtársaságok papírjainak árfolyama viszont emelkedett a kőolaj drágulása miatt. A FTSEurofirst-300 index a kereskedés kezdetén még 0,7 százalékos esésben volt.

Az olaj árának emelkedése miatt a Kőolajexportáló Országok Szervezete egyelőre nem tart szükségesnek semmilyen lépést, mindamellett az OPEC főtitkára kijelentette: a szervezet kész többletolajat juttatni a piacra. Bár maga Egyiptom nem jelentős termelő, ha a zavargások más fontosabb kőolajtermelő országokra is átterjednének, az már komolyabb fennakadásokat okozhatna, mivel a közel-keleti és észak-afrikai országok adják a világ kőolajtermelésének egyharmadát.

Egyelőre a Közel-Kelet és Nyugat-Európa közötti fontos szállítási útvonal, a Suezi-csatorna normálisan működik: zavartalanul zajlik a hajóforgalom a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő vízi úton.

Az olajon kívül más fontosabb nyersanyagok is drágultak: a búza 1,1 százalékkal, mivel azzal számolnak, hogy az „éhséglázadás” lecsendesítése növelheti az igényeket a búza iránt, Egyiptom az egyik legnagyobb búzaimportőr a világon, másrészt a politikai helyzet zavarokat okozhat a szállításokban, emelkedett a réz, az arany és az ezüst ára is.

A zavargások veszélyeztetik az egész egyiptomi gazdasági-pénzügyi rendszert, és nemcsak az egyik legfőbb bevételi forrásának számító idegenforgalom szenved hátrányt amiatt, hogy az utazási irodák és a légitársaságok sorra mondják le útjaikat, több nagy vállalat is felfüggesztette termelését hétfőn, köztük a Heineken sörgyár, az Akzo Nobel vegyipari vállalat, az Unilever, a Nissan, a General Motors. A bankok egyelőre még üzemelnek, csupán a brit Barclay’s jelezte, hogy bezárja mind a 65 fiókját az országban.

Amerikában is az óvatosság jelei érzékelhetők a határidős mutatókon, a befektetők tartózkodnak minden nagyobb megmozdulástól, ami miatt a Dow mindössze 0,01 százalékos csökkenésben volt, a Nasdaq 0,13 százalékkal, az S and P 0,12 százalékkal erősödött.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő