Egy éve történt: Baranya legbonyolultabb tűzesete Pécsett

Hirdetés

Szomorú jubileumra ébredt Pécs. Pont egy éve, tavaly augusztus 19-én ütött ki a Mecseken az a tűz, amely hihetetlen pusztítást végzett a patacsi városrészben. A katasztrófavédelem akkori értékelése szerint Baranya vármegyében nem volt még ilyen bonyolult tűzeset – szerencsére azóta sem. Lássuk, mi történt 1 esztendeje, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a jövőben elkerülhessük az ilyen szörnyű eseményeket!

Tarlótűz miatt riasztották a lánglovagokat Pécsett, a patacsi domboldalon lévő Akó dűlőbe, aztán sokkal komolyabbra fordult a helyzet. Nagy területen égett az erdő, több lakóépület is érintett volt. Aznapi fejlődő cikkünk ide kattintva érhető el.

Az oltáshoz a régió több részéről érkezett segítség, önkéntes és hivatásos tűzoltók vettek részt a munkában: összesen körülbelül 200-an. Nekik civilek és társszervek – a rendőrség, a mentőszolgálat, a honvédség – munkatársai is segédkeztek, de többek között a Tettye Forrásház Zrt. dolgozói, az erdőgazdaság, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja, a pogányi repülőtér, valamint az orfűi tó üzemeltetője is támogatták a katasztrófavédelem munkáját.

Helikopterrel vettek vizet az orfűi tavakból, többek közt ezzel is oltottak.

A helyi vízszolgáltató pedig arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a lángokkal szembeni harc során a tározók gyorsabban kiürülnek, ezért kérték Éger-völgy, Ürög és Patacs városrészek lakóit, hogy a tűz megfékezéséig csak a legszükségesebbre használják az ivóvizet.

A példaértékű összefogás eredményeként az eset nagyságához képest gyorsan, este fél 9 körül sikerült körülhatárolni a tüzet, megakadályozva annak továbbterjedését – olvasható a katasztrófavédelem akkori közleményében.

Szerencsére emberéletet nem követeltek a borzalmas események,

azonban több négylábú a tűz áldozatává vált, emellett 8 hektárnyi erdő lángolt, 19 hétvégi és lakóházat tett tönkre vagy rongált meg a katasztrófa. A pusztításról borzalmas helyszíni felvételeket mutattunk ebben a másnapi összefoglalóban. Szintén helyiek összefogásának köszönhető, hogy azóta szinte teljesen helyreállt a környéken a rend. A romeltakarításról írtunk itt és itt is.

A környék lakói azonnal sejtették, ki okozhatta a tüzet, az illető akkor el is ismerte, ő volt a hibás, azóta azonban meggondolta magát. Lapunk megkereste a rendőrséget, érdeklődtünk a nyomozás jelenlegi állásáról. A következő választ kaptuk:

[su_quote]Különösen nagy vagy azt meghaladó kárt okozó gondatlan közveszély okozása vétségének elkövetése miatt nyomoz a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság egy 50 éves pécsi férfi ellen. Az ügy részleteiről a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb tájékoztatást nem kívánunk adni. A büntetés kiszabása és mértékének meghatározása a bíróság hatáskörébe tartozik.[/su_quote]

„A patacsi tűz rámutat az egyéni felelősség fontosságára: a katasztrófavédelmi előírások betartása közösségi érdek is, hangsúlyozottan kérünk mindenkit, hogy legyen tekintettel a tűzgyújtási tilalom szabályaira” – mondta tavaly ilyenkor  Péterffy Attila polgármester.

Ne hagyjuk, hogy valaha megismétlődjön ez a szörnyűség!

A szabadtéri tüzet megelőzése érdekében mindig tartsuk szem előtt a katasztrófavédelem hasznos tanácsait, melyeket például ebben a bejegyzésben olvashatunk!

Hirdetés