30 C
Pécs
szombat, július 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálEgy fontos kérdőív azoknak a pécsieknek, akik tűzifával fűtenek

Egy fontos kérdőív azoknak a pécsieknek, akik tűzifával fűtenek

Január 30-ig tölthető ki az a kérdőíves lakossági felmérés, amelynek célja, hogy feltárja a lakossági fűtési szokások hiányosságait, valamint, hogy megfelelő információ álljon rendelkezésre a tűzifát használó pécsiek számára.

Nemrég írtuk meg, hogy szeptember közepén indult az a kérdőíves felmérés-sorozat, amelynek célja a HungAIRy LIFE integrált projekt különböző tevékenységeihez kapcsolódó hatások felmérése. Szénásy Luca, az önkormányzat ökomenedzsere ezzel kapcsolatban lapunknak korábban elmondta, hogy a 8 éves időtartamú projekt első, idén záruló fázisában történik többek között a levegőminőségi tervek felülvizsgálata, valamint a levegőminőség javítását célzó pilot akciók előkészítése is, míg a következő, 2021-től 2026-ig tartó szakaszban nagyobb hangsúlyt kap a levegőminőség javítása az említett akciók megvalósításán és a lakosság szemléletformálásán keresztül. Mindebben pedig ezeknek a kérdőíveknek hatalmas szerepe van.

Szénásy Luca kiemelte, hogy a HungAIRy LIFE integrált projekt elemei közé tartozik a városi tűzifaellátási-lánc szereplőinek vizsgálata, ennek okán indított újabb kérdőívet a Herman Ottó Intézet. Mint mondta, a felmérés célja, hogy feltárja a lakossági fűtési szokások hiányosságait, valamint, hogy megfelelő információ álljon rendelkezésre a tűzifát használó pécsiek számára.

A 30 kérdésből álló kérdőív kitöltése 5-10 percet igényel – mondta. A felmérés a tűzifafelhasználási szokások mellett a fűtési módokra, lakókörnyezetre irányuló és szociodemográfiai kérdéseket is tartalmaz.

Az itt található kérdőívet január 30-ig lehet kitölteni.

A kiértékelt kérdőívek eredményei azért fontosak, mert azokat később, a kétévente megismételt felmérések adataival össze tudják majd vetni, így tehát nyomon tudják követni, hogy mit gondolnak a pécsiek az adott témáról, továbbá kiderülhet így, hogy mennyiben változott a folyamat során a lakosok attitűdje, szemlélete, hozzáállása a levegőtisztaság témájához – mondta az ökomenedzser.

A fatüzelésről tudhatunk meg többet a kérdőív kitöltésével

Kiemelte, hogy a környezetbarát fatüzelés egyik elengedhetetlen feltétele a száraz, megfelelő minőségű tűzifa és megjegyezte, hogy a „Fűts okosan!” kampány oldalán számos hasznos információ áll rendelkezésre a megfelelő tüzelési módszerekről, tüzelőberendezésekről, és a témához kapcsolódó egészségügyi kockázatokról. Utóbbiak kapcsán elmondta, hogy a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor káros anyagok kerülhetnek a levegőbe, ide tartozik a kisméretű szállópor is, amelynek fő kibocsátó forrása a lakossági tüzelés.

-A kisméretű részecskék belélegzésének több egészségkárosító hatásai is lehetnek. A légszennyezettség kiemelt egészségügyi kockázati tényező, ezért a levegőminőség javítása közös érdekünk. Fontos, hogy megfelelő módon fűtsünk és ezzel csökkentsük a szennyanyagok kibocsátását – mondta lapunknak Szénásy Luca.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő