Hirdetés

Három új, tematikus sétát hirdet a Zsolnay Örökségkezelő NKft. az idegenvezetők világnapjára. Ezeken Pécs rejtett udvarainak kincseit és a török kori Pécset ismerhetik meg a résztvevők, míg a Zsolnay-negyed farsangi tárlatvezetésén álarcot is készíthetnek. Íme a ZSÖK közleménye.

Török kori séta

A székesegyház mögött található Magyarország első egyetemének épületegyüttese. Innen indul a séta, amely során az idegenvezetők bemutatják a Középkori Egyetem történetét, az Aranyos Mária-kápolnát, illetve a város egykori török hódoltság alatti életét.

A résztvevők felelevenítik az egykori Szulejmán dzsámit, megismerkednek a belső várral, meglátogatják Memi pasa fürdőjének romjait, majd a Jakováli Hasszán pasa dzsámija felé veszik az irányt. Közben kirajzolódik az egykori hódolt Pécs képe, a várfalak, régi források nyomai, és a bátrabbak azt is kipróbálhatják, milyen is lehetett egy müezzin munkája. A túra végén nem maradhat el a frissítő sörbet fogyasztása sem.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: [email protected]

 

  • Időpont: február 25. 11.00
  • Indulás: Középkori Egyetem

Pécs rejtett udvarainak kincsei

A vezetett séta a Szent István téren található Ókeresztény Mauzóleumtól indul, itt a látogatók megtekinthetik a föld feletti és föld alatti római kori világot is. Ezt követően olyan belső zárt udvarokba mehetnek be, ahol nem is gondolnák, hogy világörökségi helyszínekre bukkanhatnak.

A rendhagyó sétán a nagyközönségtől jelenleg elzárt kiállítóterekbe invitálják az érdeklődőket.

  • Időpont: február 26. 11.00
  • Indulás: Ókeresztény Mauzóleum

Farsangi álarcok és Zsolnay történetek

Izgalmas tematikus időutazásra invitálják az érdeklődőket, ahol megismerhetik a Zsolnay család és a gyár legérdekesebb történeteit, valamint a korabeli farsangi szokásokról, babonákról, gasztronómiai sajátosságokról is hallhatnak a korhű jelmezekbe öltözött idegenvezetőktől. A sétát farsangi álarc készítő kézműves foglalkozás zárja.

  • Időpont: február 25. 14.30
  • Indulás: Zsolnay-negyed, a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény
Hirdetés