30 C
Pécs
kedd, június 18, 2024
KezdőlapAbszolút PécsEgyetemisták építenek új otthont egy pécsi hajléktalan párnak

Egyetemisták építenek új otthont egy pécsi hajléktalan párnak

A düledező pécsi viskó falai korhadó farostlemezekből, táblákból, összeszedegetett műanyag lambériákból állnak, a fóliatetőt csak lécek fogják egybe, és egy betondarab tartja az egészet, hogy el ne fújja a szél. A kalibába egy hajléktalan nő és férfi költözött a nyáron, de hamarosan érkezik a segítség. Az RTL riportja.

Szendrő Imre Ferencné az RTL-nek elmondta, párja meghalt két éve, egy darabig a sógornőjénél lakott, de onnan is el kellett jönnie. Beteg, ezért nem tud dolgozni, jelenlegi élettársának sincs munkája, annyi pénzük volt, hogy az önkormányzattól ötezer forintért egy évre kibérelték a régi elhanyagolt hobbikertet a rozzant házzal, melyet megpróbáltak úgy ahogy lakhatóvá tenni.

A pécsi egyetem oktatója, Dányi Tibor Zoltán figyelt fel rájuk.

A szakember – aki helyi építészekkel és szociológusokkal már évek óta foglalkozik nehéz helyzetben lévő emberekkel és problémáikkal – elárulta, az a tervük, hogy bontott vagy használt alapanyagokból építenek egy stabil, védelmet biztosító átmeneti otthont a párnak. Miután egyeztettek az önkormányzattal, az akciót a napokban meghirdették a Facebookon használt építőanyagot kérve a projekthez.

Egy nap alatt össze is gyűlt minden.

A kalibát elbontják, a látványterv szerint egy könnyűszerkezetes, zömében fából épült ház kerül a helyére. Az építkezést önkéntes alapon jelentkező egyetemisták végzik majd, ennek célja, hogy még tanulmányaik során szembesüljenek a társadalmi felelősségvállalás fontosságával, és azzal, vannak olyan kérdések, ökológiai válságok, melyek megoldására, enyhítésére ők tudással, komoly eszközrendszerrel rendelkeznek.

Az építkezés október elején kezdődik meg, a tervek szerint novemberre, a keményebb hidegekre elkészülhet a lakás.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő