23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapPécs AktuálMindenkit örökbe adnának

Mindenkit örökbe adnának

Kutya

Ismert közéleti szereplőkkel indult nemrégiben országos kampány az állatok, főként kutyák örökbefogadásának népszerűsítésére. Farkas Tamás, a megye egyetlen nagy állatmenhelyének vezetője szerint sokat segíthet a vidékfejlesztési tárca kezdeményezése abban, hogy fellélegezhessen az otthon.

– Természetes volt, hogy menhelyről választunk kutyát, hiszen ott eleve chip van az állatokban, rendkívül széles a kínálat, nem utolsósorban pedig megmentettünk egy állatot attól, hogy egy kis kennelben kelljen leélnie az életét – mondta lapunknak a huszonéves Kő Bernadett, aki még ősszel fogadott örökbe egy kétéves törpe schnauzert a Misinánál.

Bár nem mindenki gondolkodik így, de egyre többen segítenek az otthonban lévő kutyáknak.

– Szerencsére – talán a gazdasági helyzet, talán a közgondolkodás megváltozása miatt – az elmúlt 3-5 évben megszaporodott a nálunk kutyát keresők száma. Jelenleg 300-400 kutyánk van; évente átlagosan 1300 eb kerül be hozzánk, s – Istennek hála – 1000-1200-at örökbe is fogadnak – újságolja Farkas Tamás, a Misina Egyesület vezetője.

A kutyák többsége már megtalálja gazdáját, mondja Farkas Tamás
A kutyák többsége már megtalálja gazdáját, mondja Farkas Tamás

Ő azt mondja, egy új kormányzati program újabb lökést adhat az örökbefogadásoknak.

A Szabad a Gazdi elnevezéssel futó – többek között Schell Judit színművésznővel népszerűsített – program célja, hogy ösztönözze a felelős állattartást, elősegítse az örökbefogadásokat a vásárlásokkal szemben, s felhívja a figyelmet a kedvtelésből tartott ebek ivartalanításának fontosságára; ez utóbbira tízmillió forintot is biztosítottak.

Farkas Tamás szerint hosszú távon lehet eredménye a programnak, amely Pécsen is azt hozhatja, hogy a befogadott ebek túlnyomó része gazdára talál. Bár a mutatók nálunk jobbak az országos átlagnál, tíz kutyából egy Pécsen sem találja meg tulajdonosát.

– Szerencsére húszéves működésünk alatt egyetlen kutyát sem kellett elaltatnunk csak azért , mert kapacitásgondjaink lettek volna. Kizárólag súlyos betegség, az eb egészségi állapota miatt folyamodunk ilyen eszközhöz – oszlatja el Farkas Tamás azokat a félelmeket, miszerint a gazdi nélkül maradt ebeket örök álomba szenderítik a menhelyek.

A vezető elmondta: ha valaki eldöntötte, hogy 10-15 éven keresztül felelős gazdája tud lenni egy kutyának, a menhelyről bevizsgált, egészséges, chipelt ebet kap; olyan állatot, amely megkapta az összes szükséges oltást, jól táplált. Így egyfajta előnye is lehet, ha a leendő tulajdonos nem a piacon jut hozzá kedvencéhez.

Ha ez a gondolat mindenkiben tudatosul, Farkas Tamás szerint egyszer akár az a pillanat is eljöhet, amikor nagyobb lehet a befogadott menhelyes állatokra a kereslet, mint amennyi eb a Misinánál rendelkezésre áll. Ez azért persze, mondja, egyelőre csak vágyálom.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő