5 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldElítélték a túronyi fejszés gyilkost: élete végéig rács mögött maradhat

Elítélték a túronyi fejszés gyilkost: élete végéig rács mögött maradhat

K. Zs. vádlott férfit a Pécsi Törvényszék, másodfokon a Pécsi Ítélőtábla 2019. január 8-án jogerőre emelkedett ítéletével emberölés bűntette és okirattal visszaélés vétsége miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, és a feltételes szabadságra bocsátás időpontját 25 évben állapította meg.

A vádirat szerint az ittas vádlott 2016. május 14-én vagy 15-én az esti órákban elhatározta, hogy szomszédja házának melléképületéből fűnyírót vagy más műszaki cikket lop el. A sértett férfi a vádlottat tetten érte, de nem szólt semmit, visszament a házába.

A vádlott viszont a sértett után ment, többször a fejére sújtott a fejszével, aki azonnal meghalt.

E jogerős ítélet ellen a fellebbviteli főügyészség perújítási indítványt nyújtott be, mert a nyomozó hatóság újabb eljárásában rögzített adatok szerint a vádlott 2017. február 2-ről 3-ra virradó éjszaka lopási szándékkal, a nyitott bejárati ajtón keresztül bement egy házba, ahol egy idős nő és fia lakott, akiket ismert. A vádlott ittas volt ekkor is, a házban pedig csak az idős nő tartózkodott. A férfi a konyhában kezdte a kutatást, de nő észrevette és felismerte.

Félve attól, hogy kiderül, mit tett, késsel szúrta meg a nőt, aki elesett. A vádlott a földön fekvő sértettet többször meg is ütötte, ezután viszont már nem kutatott értékek után. A földön fekvő idős hölgyre rágyújtotta a házat, amit a kiérkező tűzoltók oltottak el. A sértett összeégett holttestét az egyik szobában találták meg, halálát füstbelélegzés okozta – olvasható a vádiratban.

A szakértői vélemények szerint a sértett élt a tűz keletkezésekor.

A férfi az elkövetéskor viselt ruháit elégette, a kést és a sértett házából elvitt gázpalackkupakot egy szennyvízgödörbe dobta, ahol a nyomozó hatóság 2019. július 9-én megtalálta.

A 6/2009. Büntető jogegységi határozat szerint nem volt helye vádemelésnek az idős sértett nővel szemben elkövetett bűncselekmény miatt, mert a több emberen elkövetett szándékos emberölési cselekmények törvényi egységet alkotnak, ezért azok külön eljárásban nem bírálhatók el. Amennyiben utóbb derül ki, hogy a terhelt az ítélethozatalt megelőzően további olyan cselekményt (emberölés) is elkövetett, amely a már elbírált bűncselekménnyel az összefoglalt bűncselekmény törvényi egységébe tartozik, a többszöri eljárás tilalma miatt nem vádemelésnek, hanem perújításnak van helye. A nyomozó hatóság iratai az alapügyben fel nem merült tényre vonatkozó olyan új bizonyítékokat tartalmaztak, melyek valószínűvé tették, hogy a terhelttel szemben lényegesen súlyosabb büntetést kell kiszabni – áll a vádiratban.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítvány alapján elrendelt perújítási eljárásban az első fokon eljáró Pécsi Törvényszék a 2020. október 12-én megtartott nyilvános perújítási tárgyaláson – a fenti tényállásra tekintettel – K. Zs. vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és okirattal visszaélés vétsége miatt – halmazati büntetésül – életfogytig tartó fegyházra és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott a kiszabott szabadságvesztés büntetésből feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ügyész tudomásul vette a bíróság döntését, a vádlott és védője fellebbeztek ellene enyhítés – a feltételes szabadságra bocsátás engedélyezése – végett, így az ítélet nem jogerős.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő