14 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálGazdaságElkészült a pécsi lakáskoncepció, társadalmi egyeztetés indul róla

Elkészült a pécsi lakáskoncepció, társadalmi egyeztetés indul róla

Elkészült a pécsi lakásgazdálkodási koncepció vitaanyaga. A mintegy 240 oldalas dokumentumot az érintett civil szervezetek bevonásával bocsátja társadalmi vitára a pécsi önkormányzat – írja városháza közleménye.

A közlemény Nyőgéri Lajos szociális ügyekért felelős alpolgármestert idézi:

– Több lépést is megtettünk már azért, hogy a választási programban vállaltakat teljesítsük. A Pécsi Építési Szabályzat módosításával lehetőséget teremtettünk 400 új, piaci lakás megépítésére, és a napokban meghirdettük a fiatalok első otthonteremtését támogató Dénesi Ödön programot, amelynek keretében kedvezményes áron biztosítunk építési telkeket a Pécsett letelepedő fiatalok számára. A Városi Tőkealap kapcsán azt tervezzük, hogy a helyi építőipari cégeket forráshoz segítjük annak érdekében, hogy élénkítsük a pécsi lakásépítéseket. Az önkormányzati lakásgazdálkodás megújítása kapcsán pedig első lépésként teljes egészében felmértük a pécsi lakásállományt, hogy lássuk a kiindulási állapotot. Ezt követően, az eredmények ismeretében készült el a lakásgazdálkodási koncepció, amely kijelöli azokat a célokat, amelyeket szeretnénk megvalósítani a pécsi lakhatási mobilitás fejlesztése érdekében.

A szakértők által összeállított lakásgazdálkodási koncepció alapvetően a városi bérlakás-állományra vonatkozik, de sok tekintetben kapcsolódik a városfejlesztés és a társadalomfejlesztés területeihez is – áll a közleményben. A dokumentum két fő célt határoz meg:

  • megfizethető lakásállomány létrehozása a különböző jövedelmi helyzetben lévő háztartások részére;
  • a 4000 lakásos bérlakásállomány racionalizálása révén hatékonyabb, gazdaságosabb és áttekinthetőbb lakásgazdálkodás és -üzemeltetés.

Fogarasi Gábor, a Közgyűlés Népjóléti és Sport Bizottságának elnöke a koncepcióról a következőket mondta a közlemény szerint:

– A koncepció megfogalmazza az alapvető törekvéseinket. Egyrészt az önkormányzati bérlakások minél nagyobb részének felújítását, komfortfokozatának magasabb szintre emelését szeretnénk elérni. Másrészt azt, hogy az önkormányzati lakásállomány gazdálkodását rendezett, átlátható és korrekt jogi és gazdálkodási szabályok határozzák meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy gátat szeretnénk szabni az önkormányzati lakások használatában eddig kialakult negatív tendenciáknak, így például megszüntetjük a nem fizetés és a lakásfoglalás korábban kialakult káros gyakorlatát. Harmadrészt pedig kifejezett törekvésünk, hogy a lakásgazdálkodás elősegítse Pécs város lakosságának megtartását, és a pályakezdő fiatalok, a kisgyermekes családok, és a szociálisan nehéz helyzetben élők mellett a nyugdíjasok igényeit is korszerű megoldásokkal tudja kielégíteni.”

A koncepciót a lakhatási területen tevékenykedő civil szervezetek képviselőinek bevonásával bocsátotta társadalmi vitára a pécsi önkormányzat. A civilektől érkező észrevételek értékelését követően a közgyűlés vitatja majd meg a város végleges lakásgazdálkodási koncepcióját – áll a közleményben.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő