8 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapPécs AktuálElkezdődött a Pécsi Advent

Elkezdődött a Pécsi Advent

Pécsett kicsit korábban kezdődött idén az adventi időszak, ugyanis már ma, november 29-én elindult a III. Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár a Széchenyi téren. A három éve feltámasztott Pécsi Adventen a szervezők sok-sok programmal, a bódék pedig mindenféle finomsággal várják az érdeklődőket.

A rendezvény megnyitóján jelen volt Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Pavlekovics Ferenc atya, a Pécsi Egyházmegye képviselője és Weisz Fanni, Pécs Város Arca.

advent3

A polgármester rövid beszédében kitért arra, hogy az advent az év egyik legfontosabb és legszebb ünnepére, a karácsonyra való készülésen túl a lelki emelkedettség ideje is. – Ilyenkor év végén az emberek összegzést végeznek és megnyugvással készülnek az előttük álló időszakra – mondta Páva Zsolt.

Pavlekovics Ferenc atya arról beszélt, hogy csak az tud igazán ünnepelni, aki mind kívülről, mind belülről rákészül. – Advent ideje megfelelő arra, hogy időt szánjunk azokra, akikre máskor nem, hogy megszólítsunk olyanokat, akiket egyébként nem szoktunk és hogy megbocsássunk még annak is, akinek eddig nem akartunk – fogalmazott.

advent1

Weisz Fanni ünnepi köszöntőjében olyan Pécset kívánt mindenkinek, ahol boldogság ünnepelni és öröm élni.

A Pécsi Advent nyitányaként Páva Zsolt meggyújtotta a mindenki karácsonyfája izzósorát, majd csapra verte a Pécsi Sörfőzde ünnepi sörét, amelyből Weisz Fanni segítségével a jelen lévőknek is kínáltak.

advent2

A Pécsi Sörfőzde ünnepi söre, a Háromkirályok azért különleges, mert speciálisan erre az időszakra készítik, nyílt érleléssel állítják elő és csak korlátozott mennyiségben forgalmazzák. Egyedül Pécsett készül az országban ilyen ünnepi sörkülönlegesség.

A sörcsapolás után először az ünnepi fények is megjelentek a téren. Mostantól minden nap kétszer, délután ötkor és este nyolckor fényjátékot rendeznek: a Nádor Szálló homlokzata kap ünnepi fényfestést, pécsi óvodás, iskolás gyerekek rajzait is kivetítik.

advent4

Idén a Széchenyi tér központi része mellett egészen az épületek faláig húzódva helyezték el a pavilonokat. Belül felállítottak egy rendezvény- és egy mikulássátrat is, a külső részeken pedig a kézművesek kaptak helyet. Az adventi vásár egészen az Irgalmasok útjáig húzódik.

advent6

[box title=”A Pécsi Advent tervezett programsora” box_color=”#d10000″]

November 29-től december 24-ig minden nap: 17:00-kor és 20:00-kor fényjáték a Széchenyi téren, a Nádor Szállón – közben a pályázatra beérkező rajzok vetítése.

November 30. szombat: „Mi álmaink” – egész napos jótékonysági adománygyűjtés cégek és az Élménykommandó csapatának közreműködésével. (Hátrányos helyzetű családok gyermekeinek karácsonyi álmainak teljesítése.)

December 1. vasárnap: Ökocsali – népi játszóház egész nap; közös Betlehem-festés (a városi Betlehem gyerekek általi közös kifestése); a bikali élménybirtok bemutatója – lovagok szó- és kardpárbaja, hölgyek csábítása, gyerekek szórakoztatása.

December 6. péntek: A Mikulás egész nap várja a gyermekeket a Széchenyi téren. A Testvérvárosok Terei Általános Iskola nagykórusának műsora, interaktív Mikulás-szobrok a Széchenyi tér különböző pontjain, majd közös tánc.

December 7. szombat: „Mi álmaink” – jótékonysági adománygyűjtés cégek és az Élménykommandó csapatának közreműködésével; a Leőwey Klára Gimnázium Kórusának műsora.

December 8. vasárnap: „Meseszép…” a PTE Táncosainak előadása.

December 14. szombat: Angyalkuckó jótékonysági sütivásár a Bölcső Alapítvány javára, egész nap; délelőtt Dúdolda – gyermekjátszóház; a Radnóti Miklós Kamarakórusának műsora; zenés népi foglalkozás gyerekeknek Dénes Anettel. „Az örökbefogadás szociális, pszichológiai, jogi és érzelmi vonatkozásai” – beszélgetés Budavári Zitával, a Bölcső Alapítvány elnökével, Borsyné dr. Kovács Zsuzsannával, a Szociális és Gyámhivatal vezetőjével és dr. Pohárnok Melindával, a PTE Pszichológia Intézetének Adjunktusával.

December 15. vasárnap: A belvárosi Általános Iskola adventi műsora; a bikali élménybirtok bemutatója; Sztárai Mihály Általános Iskola – Karácsonyi Dalcsokor.

December 22. szombat: „Mi álmaink” – jótékonysági adománygyűjtés városi cégek és az Élménykommandó csapatának közreműködésével egész nap; Tamás Éva Játéktára koncert „Énekeljünk együtt” össznépi éneklés a „mindenki karácsonyfájánál”.[/box]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő