20 C
Pécs
hétfő, június 24, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletEllenkezik az Alaptörvénnyel, amit Kőváriék el akarnak érni Pride-ügyben

Ellenkezik az Alaptörvénnyel, amit Kőváriék el akarnak érni Pride-ügyben

Kővári János, a kormánypárti, Fidesz-szövetséges ÖPE képviselője, valamint további hat pécsi önkormányzati képviselő (a Fidesz- és az ÖPE-KDNP-frakció tagjai) rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték a napokban. (Az erről szóló sajtótájékoztatóra szerkesztőségünket nem hívták meg.) Azzal a céllal tették mindezt, hogy a testület hozzon határozatot arról, a Pécs Pride szervezői mondják le a szombati felvonulást.

A pécsi önkormányzat ma közleményben reagált erre. Azt írják:

  • sem tartalmi, sem formai okok miatt nem hívható össze közgyűlés a Pride ügyében;
  • a Kőváriék által kezdeményezett határozat Magyarország Alaptörvényét sértené;
  • egy települési önkormányzat nem hozhat döntést a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó, a rendőrség által engedélyezett rendezvényről.

Feltételezzük, hogy mindezzel a Fidesz és az ÖPE képviselői is tisztában voltak – vannak köztük jogász végzettségűek is -, azaz a kezdeményezés nem más, mint végtelenül cinikus hangulatkeltés a Pride és politikai ellenfeleik ellen.

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a közleményt.

„Pécs nem partner az Alaptörvény megsértésében

Tartalmi és formai okok miatt sem hívható össze rendkívüli közgyűlés a Pécs Pride ügyében. A Kővári János és hat képviselőtársa által kezdeményezett határozat Magyarország Alaptörvényét sértené, a pécsi önkormányzat ugyanis nem hozhat döntést a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó, a rendőrség által engedélyezett rendezvényről.

A Pécs Pride szervezői eleget tettek a gyülekezési törvényben rögzített kötelezettségüknek, és a felvonulást előzetesen, már hónapokkal ezelőtt bejelentették a rendőrségnek. A rendőrség a rendezvény megtartását tudomásul vette, így szeptember 18-án megrendezik az első vidéki esélyegyenlőségi felvonulást, a Pécs Pride-ot.

Tekintettel arra, hogy a rendezvény részletei és pontos időpontja már hónapok óta ismert, a kezdeményezés nem felel meg az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában szabályozott halaszthatatlan esetnek. A rendezvény időpontjának ismertté válása óta számtalan lehetőség adódott, illetve adódhatott volna az elmúlt időszakban ennek a kérdésnek a napirendre tűzésére, de ezt eddig nem tartották fontosnak a most petíciót benyújtó képviselők. Formai okból a fentiek miatt a rendkívüli közgyűlés sürgős összehívásának feltételei nem állnak fenn.

A békés gyülekezés joga Magyarország Alaptörvényében biztosított. Ennek részletszabályait a gyülekezési törvény szabályozza. Ez kimondja, hogy a törvény hatálya alá tartozó rendezvény megtartásával összefüggésben a rendőrségen kívül sem az önkormányzatnak, sem bármely más szervnek, hatóságnak döntési jogköre nincs.

Hiába kérték tehát a közgyűlés Fidesz-KDNP és Összefogás Pécsért Egyesület-frakcióinak tagjai azt, hogy az önkormányzat rendkívüli ülésén hozott határozatában szólítsa fel a Pécs Pride szervezőit a rendezvény lemondására, erre a pécsi önkormányzatnak nincs jogi lehetősége. Amennyiben ilyen határozatot fogadna el a városi közgyűlés, úgy az Alaptörvényt sértené meg. Mindez azt jelenti, hogy a kezdeményezésben szereplő határozat tartalmi szempontból törvénysértő, ilyen határozatot a pécsi önkormányzat nem hozhat meg.

Mindezekre tekintettel a Pécsi Pride felvonulással kapcsolatban a szervezőknek a felszólítása a felvonulás lemondására nem tartozik az Önkormányzat feladatai közé, ilyen határozat elfogadása Magyarország Alaptörvényét sértené, ezért ennek napirendre vétele okán nem indokolt a közgyűlés rendkívüli ülésének összehívása.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

FRISSÍTÉS 2021.09.14.

Kővári János nem engedi el a témát, az ÖPE-KDNP-frakcióvezető ma válaszközleményt küldött.

„Tisztelt Péterffy Attila!

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy ön és a szivárványkoalíció ismét kibúvókat keresnek, ahelyett hogy a pécsiek többsége akaratának tennének eleget és felszólítanák a PRIDE szervezőit, hogy tekintsenek el a felvonulástól.

Mint ismert tavaly több mint 10 ezren tiltakoztak elektronikus petícióban a felvonulás ellen, sőt közel 5 ezren kérték a közmeghallgatást az ügyben. Ön nem hívta össze a közmeghallgatást, sőt semmit nem tett azóta se, hogy lebeszélje a PRIDE szervezőit a provokációról. Pedig ahogy e levélben is bevallotta többször egyeztetett velük. 

Tisztelt Polgármester úr!

Nem elég, hogy ön nem képes képviselni a pécsiek többségének akaratát, most a közgyűlés összehívását is megtagadja arra az alkotmányra hivatkozva, amit ön és párttársai első lépesként akarnak eltörölni.

Ez az alaptörvény valóban biztosítja a szabad a gyülekezést, mint alapjogot. Azonban az is olvasható benne, hogy alapjogokat is lehet korlátozni akkor, ha azok más alapjogokat sértenek. Például: „A véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével.” (VI. cikk)

Ez a felvonulás több alapjogot is sért, ezt figyelembe kellett volna venni az engedély kiadásánál is. Csak néhányat felsorolnánk a teljesség igénye nélkül:

  • A PRIDE felvonulás sérti a gyermekek jogait az egészséges élethez, tekintettel arra, hogy szexuális propagandát folytatnak a köztereken, köznyilvánosan. (XVI. cikk)
  • Sérti a felvonulás a családok jogait, mert nem ismeri el, hogy a család egy apából, egy anyából és gyermekekből áll. (L. cikk)
  • Sérti ez a felvonulás a vallásos emberek világnézetét, mert szombaton a zsinagóga előtt van a gyülekezés és számos katolikus templom eĺőtt is demonstrálnak. (IX. cikk)
  • Sérti a vállalkozás szabadságát (XII. cikk) és a személyek mozgásának szabadságát (XXVII. cikk), hogy a Belvárost majdnem egész napra műveleti területnek nyilvánítják. 

Nem soroljuk tovább…

Ami pedig a közgyűlés összehívását illeti az önkormányzati törvény 44§-a szerint kötelező összehívni, ha a képviselők egynegyede kezdeményezi. Ennyien kértük. Ha nem hívja össze a közgyűlést, törvényt sért, mely esetben jogorvoslatot kezdeményezünk. A határozat, amit javasoltunk nem alkotmány ellenes, hanem épp az alaptörvény szellemében születne.

Tisztelt Polgármester úr önnek a Pécsieket kellene elsősorban képviselni, nem a más településekről és országokból idegyülekezők alapjogokat sértő, provokatív demonstrációját!

Kővári János frakcióvezető”

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő