Közös összefogással és kis ötleteléssel sok probléma megoldható – erre remek példa egy Nagy Imre úti kertvárosi panelház ügye, ahol egy hajléktalanok által belakott önkormányzati bérlakás ügyét sikerült rendezni a lakóknak. A renitens lakót azóta elhelyezték a Támasz Alapítványnál, társai pedig eltűntek a lépcsőházból. Az Alkotmány utcában pedig egy balhés testvérpárt csak egy bírósági idézés bírt rá, hogy kiköltözzenek a teljesen leamortizált bérlakásból.

hirdetés
Uránia Mozi

Mit lehet tenni, ha egy lakó életmódjával megkeseríti a társasház közösségének mindennapjait? Ha hajléktalan életvitele további hajléktalanokat vonz oda, akik a lépcsőházban ürítenek? Vagy ha a szobában gyújtanak tüzet és árad a bűz a lakásból? Számos helyen sikerült azért megoldani a problémát, két ilyen esetet mutatunk be.

Hajléktalantanya lett a bérlakásból

Egy kertvárosi tízemeletes jó sokáig szenvedett a bűzben, mocsokban ami a lépcsőházban terjengett, mivel hajléktalanok vertek tanyát egy szintén hasonló szintre csúszott férfi lakásában.

A férfi a lakók szerint egy régen jó egzisztenciával rendelkező tanult férfi volt, válása után költözött édesanyjához. Édesanyja halála után egyedül maradt és csúszni kezdett lefelé a lejtőn.

– Tavaly augusztusban kezdődött a történet, amikor a Csontváry utcai buszmegálló melletti áruház előtti hajléktalanok elkezdtek lassan megjelenni a lépcsőházban – mesélte a névtelenséget kérő közös képviselő. – A férfi sorra fogadta be a részeg hajléktalanokat a lakásba, amikor pedig a lakók megelégelték a lépcsőházban fel-le járó embereket és szóvá tették, ő azzal védekezett, hogy az ott megszálló illetők fizetnek neki, segítenek fenntartani a bérleményt.

Az egyik lakó, szintén név nélkül lapunknak elmondta, folyamatosan rosszabbodott a helyzet.

– A szédelgő, kába részeg alakok kitépték a kaputelefont, szétszedték a mágneszárat. Rendszeressé vált, hogy vizeletet és ürüléket találtak a lépcsőházban. Több lakó ajtója előtt. A szemetet pedig nem csak a lakásban, a környező bokrokban is szétdobálták.

A lakosság összetétele ebben a lépcsőházban vegyes: laknak itt még első lakók, de jöttek már fiatalabbak is, kisgyermekesek.

A közös képviselő Facebook-on posztolta ezt a képet a lakásról

A gátat végül a közös képviselő facebook-bejegyzése törte át, amelyben posztolt egy képet a lakás állapotáról. Rengetegen megosztották a képet. Erre figyelt fel Varga Péter lakhatási szakértő, és hozott össze egy minifórumot a házban élőknek. Ennek eredményeképpen született meg a megoldás: ideiglenesen a Támasz Alapítványnál helyezik el a lakót.

– Nem tiltakozott különösebben a férfi, valószínűleg már ő is örült, mert jobbára csak kihasználták őt társai a lakása miatt – mondta a közös képviselő. – Megköszönte a lakóknak, hogy foglalkoztak az ő problémájával. A Támasz ezután minden valószínűség szerint biztosítani fog neki hosszabb távra is ellátást. Csak egy fuvart kellett intézni.

A lakásra édesanyja után határozatlan idejű szerződése volt a férfinak, amit megszüntettek a felhalmozott hátralékok és a leamortizáló életvitel miatt. A lakást vissza kell most adni, majd kitisztítani, lakhatóvá tenni.

Zajos testvérek az Alkotmány utcában

Belány Anita, a Makár Lakásszövetkezet elnöke mesélte el lapunknak az Alkotmány utcai társasház történetét, ahol egy testvérpár keserítette meg a mindennapokat.

– Jómagam csak egy éve kerültem ehhez a lakóközösséghez, tehát új elnökként az ügy közepébe csöppentem bele. Az első lakógyűlésen rögtön szembesítettek a problémával és a rengeteg panasszal, azzal, hogy az előző vezetés érdemben nem tudott semmit sem megoldani, elveszett az ügy a hivatalok között.

A hetedik emeleten lévő önkormányzati lakásban hosszú évtizedekig élt egy házaspár két fiukkal együtt. Mára a fiúkból a negyvenes éveiket taposó férfiak lettek, amíg a szüleik éltek nem is volt gond. Ám haláluk után kezdett el változni a helyzet: a fiatalabb verte a bátyját, rendszeressé váltak a kiabálások, a hangoskodások. Rontott a helyzeten, amikor megjelent az öcs barátnője a lakásban, aki különösen kulturálatlanul, minősíthetetlenül viselkedett.

– A javarészt idősebbekből álló lakóközösség az egyik legrendesebb, akikkel dolgom volt, nagyon odafigyelnek a rendre, a takarításra. Ez a probléma viszont nagyon megkeserítette az életüket. Sokan próbálták először személyesen jobb útra téríteni a két fivért – sokan ismerték őket a lakók közül, hiszen gyermekkoruktól kezdve itt nőttek fel. Mivel ezek a próbálkozások eredménytelenül zárultak, muszáj volt többször a rendőrség segítségét kérni.

A kiérkező rendőrök azonban semmit sem tudtak tenni azon túl, hogy kiutasították a hivatalosan nem ott lakó nőt. Persze két nap elteltével ugyanúgy ott volt és ordibált, verte a falakat.

Megkeserítheti a panelházak életét egyetlen lakó is

Belány Anita elmondta, a hangos viszályok mellett problémát jelentett még az a bűz is, ami a lakásból áradt – talán azóta nem is takarítottak, mióta elhunytak a szülők. A mocsok miatt elszaporodtak a bogarak is, főleg nyáron. A legtöbb környező lakó ilyenkor próbált minél több időt távol lenni otthonról, sokan elköltöztek kis időre.

Persze a lakásban a közüzemi tartozások miatt már nem volt se áram, se víz, se fűtés. A szoba közepén gyújtottak tüzet, ott sütöttek rendszeresen. A szomszédos lakásokban élők joggal féltek attól, hogy egyszer a tűzoltóknak kell kimenekíteniük majd őket az erkélyen keresztül.

A vizet amivel leöntötték a vécét és amivel mosakodtak, a társasház közös tárolójából vitték fel vödrökkel.

– A probléma megoldása érdekében különféle kapcsolattartókat kerestem az önkormányzatnál, így jutottam el Varga Péterhez én is, aki segített, hogy terjedelmes levelem eljusson jegyző úrhoz. Ekkor mozdult meg az ügy és került bíróság elé. Amikor a két testvér megkapta a bírósági idézést, nagyon megijedt, nemsokára visszaadták a kulcsokat, aláírták a lemondó nyilatkozatot, kiköltöztek. Így zárult le az ügy.

Mindig van megoldás

A lakhatási szakértő a Máltai Szeretetszolgálat által létrehozott lakhatási munkacsoportban képviseli az önkormányzatot, így adódott lehetősége előre mozdítani az ügyeket. Elmondta, minden esetben lehet megoldást találni az ilyen problémás esetekre.
– Tanulság, hogy elsősorban mindig a helyi önkormányzati képviselőhöz kell fordulni, ő tud érdemben intézkedni az ügyben. Sajnos ez még nem alakult ki az emberek fejében.

A kertvárosi esettel kapcsolatosan szerinte a Támasz Alapítványnál minden esetben találnak helyet az ilyen problémában szenvedőknek, de számos szervezet szakosodott még ilyen feladatokra, hogy a krízishelyzetben lévő embereket talpra állítsa: a Máltai Szeretetszolgálat, a pécsi családsegítők, stb.