22 C
Pécs
csütörtök, június 20, 2024
KezdőlapHírzónaHelyi hírekMegszaporodtak a vadak a városban

Megszaporodtak a vadak a városban

A pécsi önkormányzat közleményben hívta fel a város lakóinak figyemét arra, hogy az utóbbi időben megnövekedett a vadak, elsősorban a vaddisznók jelenléte Pécs határain belül.

A jelenség leginkább a Nagydeindoli utca, Középdeindoli út, Jakabhegyi út, Szabolcs-szőlőhegy, Basamalom utca, Nagyárpád, Tüskésrét környezetébe figyelhető meg az utóbbi időben, azóta meg is növekedtek a vadállatok okozta károk. Ilyen a kerítések megrongálása, a termőföld feltúrása vagy akár a termények elpusztítása.

Az önkormányzat közleménye szerint, mivel a közigazgatási belterület nem minősül vadászterületnek, ezért ott csak külön engedéllyel végezhet vadgyérítést az illetékes vadásztársaság (arról, hogy Pécsett milyen módon végeznek vadkárelhárító vadászatokat, EBBEN a cikkünkben írtunk).

Tekintettel arra, hogy az elhanyagolt, növényzettel benőtt gazos ingatlnaok kiváló búvóhelyet képesek biztosítani a vadállatok számára, így a természetes élőhelyüket elhagyva bizony akár betelepülhetnek a város belsőbb részeibe is. Ráadásul nem csak anyagi kárt képesek okozni, hanem komoly nyugtlanságot is eredményezhet a jelenlétük, mivel például a vaddisznók szorult helyzetben támadólag is felléphetnek az emberrel szemben.

A fentiekre tekintettel Pécs Megyei Jogú Város önkormányzata arra kéri – elsősorban a jelzett területeken lakó ingatlantulajdonosokat –, hogy város köztisztasági rendeletében foglaltak szerint fordítsanak fokozott figyelmet ingatlanuk rendezett állapotban tartására.

A meredek részeken lévő elhanyagolt ingatlanok esetében a rendbetétel során ügyelni szükséges a talajerózió megelőzésére, aminek érdekében 20-30 centiméteres aljnövényzetet érdemes meghagyni, mivel ez már elégséges a talaj védelméhez, viszont a vadállatok nem tudnak elbújni benne. Így a kitisztított ingatlanokról az élőhelyük megszűntével a vadakat fokozatosan vissza lehetne szorítani a természetes élőhelyükre – zárul a közlemény.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő