10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálErre még nem volt példa: ingatlanfejlesztési igényfelmérést indít az önkormányzat

Erre még nem volt példa: ingatlanfejlesztési igényfelmérést indít az önkormányzat

A korábbi városvezetés által 2017-ben felvett állami hitel fedezetéül számos pécsi ingatlant vett jelzálog alá az állam. A pécsi önkormányzat ezeket az ingatlanokat most felszabadítaná, ezzel megteremtené a feltételeit annak, hogy az egyébként értékes ingatlanokat értékesíteni tudják. Egy most induló, Pécsett példa nélküli akció keretében a városvezetés igényfelmérést indít a pécsiek körében arról, hogy milyen beruházási vagy fejlesztési szándék lehet ezekre az ingatlanokra – tájékoztatta lapunkat a városháza.

Íme a lényeg pontokba szedve:

  • A 2017-ben felvett állami hitel fedezetéül számos pécsi ingatlan került jelzálog alá.
  • A 9,5 milliárd forintos hitelből eddig 2,54 milliárd forintot fizetett vissza a város.
  • Hogy törleszthesse a hitelt, az önkormányzat a jelzálog alá vett ingatlanokat felszabadítaná, forgalomképessé tenné azokat.
  • Egy 80 tételes listát állítottak össze, melyben olyan ingatlanok szerepelnek, amiken az önkormányzat nem tervez stratégiai fejlesztéseket, de a pécsiek számára ezek értékes területek lehetnek.
  • Felmérést indítanak, hogy kiderüljenek a fejlesztési igények.
  • Azokat az ingatlanokat értékesítenék, szabadítanák ki a jelzálog alól, melyekre van beruházási szándék.
  • Az érdeklődők a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. honlapjára feltöltött ingatlanlista és helyszínrajzok alapján fogalmazhatják meg fejlesztési igényeiket, amit egy űrlap kitöltésével és visszaküldésével jelezhetnek a társaság felé június 15-ig.
  • A beérkezett igények alapján az önkormányzat előkészíti az ingatlanok értékesítésének feltételeit, leghamarabb ősszel egy liciteljárás keretében adhatják el majd az ingatlanokat.

Íme a városháza teljes közleménye:

A korábbi városvezetés által 2017-ben felvett állami hitel fedezetéül számos pécsi ingatlant vett jelzálog alá az állam. A 9,5 milliárd forintos hitelből eddig 2,54 milliárd forintot fizetett vissza a pécsi önkormányzat. A hitel törlesztésének ütemében a jelzálog alá vett ingatlanoknak egy része újra forgalomképessé tehető azzal, ha lekerül róluk a jelzálog.

A pécsi városvezetés célja, hogy a pécsieket és a városban működő vállalkozásokat segítse. Az állami hitel jelzálogából kiszabadítható ingatlanok fejlesztése kapcsán ezért elsősorban a pécsi magánszemélyek és cégek igényeit szeretnék felmérni.

– Egy több mint 80 elemből álló listát állítottunk össze. Ezen olyan ingatlanok szerepelnek, amelyeken nem tervez stratégiai fejlesztéseket az önkormányzat, viszont a pécsiek számára értékes és fejleszthető területekről van szó. Célunk, hogy felmérjük a fejlesztésre vonatkozó igényeiket, és azoknak az ingatlanoknak az esetében, amelyekre mutatkozik beruházási szándék, megteremtsük a feltételeit, hogy azok kiszabadíthatók legyen az állami jelzálogból, és értékesíthessük őket. Az így befolyt összeget a hitel következő részletének törlesztésére fordítanánk – összegezte a tervet Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere.

A Pécsett eddig példa nélküli igényfelmérési akciót a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVH) bonyolítja le.

Az érdeklődők a társaság honlapjára feltöltött ingatlanlista és helyszínrajzok alapján fogalmazhatják meg fejlesztési igényeiket, amit egy űrlap kitöltésével és visszaküldésével jelezhetnek a PVH felé június 15-ig.

Fontos megjegyezni, hogy az igényfelmérés egyik felet sem kötelezi semmire. Nem jelent vételi kötelezettséget az érdeklődő számára, és a későbbi liciteljáráson való részvételre sem kötelezi őt, ugyanígy elővásárlási jogot sem biztosít a számára.

A beérkezett igények alapján az önkormányzat előkészíti az ingatlanok értékesítésének feltételeit, és indokolt esetben, de leghamarabb ősszel egy liciteljárás keretében adhatják el majd az ingatlanokat, erre az igényfelmérésre jelentkező érdeklődők külön értesítést kapnak.

Az előző városvezetés időszakából örökölt probléma megoldását célzó akcióval nemcsak a pécsiek beruházási elképzeléseiről és fejlesztési terveiről kaphat képet az önkormányzat, hanem egyúttal azok megvalósítását is elősegítheti az érintett területek értékesítésével. Az akció révén újabb elemmel bővül a pécsi városvezetés és a helyi cégek közötti folyamatos párbeszéd, amelynek célja, hogy az önkormányzat minden lehetséges módon támogassa a helyi cégek fejlődését és a pécsiek boldogulását.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő