Hirdetés

Mi visz rá egy sikeres üzletembert, hogy figyelmét a festészet felé fordítsa és létrehozza a legnagyobb és legátfogóbb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjteményt? Pákh Imre magyar–amerikai műgyűjtővel beszélgettünk a pécsi, szám szerint 42. Munkácsy-kiállítása kapcsán, amely november 10-ig látható a Zsolnay Negyed m21 Galériájában.

– 1994 óta gyűjti Munkácsy műveit. Mi az a festő munkásságában, ami miatt 25 éve töretlen a lelkesedése?

– Az, hogy hiába áll 60 Munkácsy-képből a gyűjteményem, szerintem ezt fel lehetne turbózni 100-ra, mert rengeteg a lappangó kép. Olyan, mintha még élne és festene, szerintem 300-400 alkotása van még szétszóródva a világban, ami több mint sok művész teljes életműve. Ez egy folyamat, egy játék, egy misszió, hogy egy helyre gyűjtsük a megjelenő képeket.

– Milyen céllal kezdte el bemutatni a gyűjteményt, és hol tart ebben a folyamatban?

– Hármas céllal indítottuk el a kiállítássorozatot 2005-ben. Az egyik célunk az volt, hogy visszaállítsuk Munkácsyt az őt megillető helyre a művészettörténetben. Úgy gondolom, hogy az a tény, hogy 2005 óta ez a 42. kiállítás és összesen már közel ötmillióan látták képeket, arra vall, hogy sikerült elérni ezt a célt.

A másik szándékunk az volt, hogy bemutassuk az ismeretlen Munkácsyt. A gyűjtemény zöme Amerikából származik, hiszen Munkácsy ott volt sztárművész, minden gazdag ember gyűjtötte a képeit abban az időben. Bár mindig lesz új, ismeretlen kép, de rengeteg alkotást sikerült összegyűjtenünk, így ezt a missziót is elvégeztük.

A harmadik célunk az volt, hogy hitet adjunk önmagunknak, hogy voltak ilyen hihetetlen nagy magyar hősök, mint Munkácsy, akik fel merték venni a versenyt és győzni is tudtak, hiszen ő volt minden idők legjobban fizetett élő festője a világon. Ezt a célt is el fogjuk tudni érni, számos bel- és külföldi városban bemutattok már a kiállítást, de még sok helyet nem érintettünk, én most Párizsra és New Yorkra koncentrálok. Ha ott be tudjuk mutatni Munkácsyt illőképpen, akkor ennek a célnak is el fogjuk érni egy részét.

– Véleménye szerint mi Munkácsy mondanivalója a mai emberek számára?

– Biztos mindenki mást szűr le a mondanivalójából, de nekem azt mondja, hogy büszkék lehetünk, hogy magyarok vagyunk, és arra, hogy egy ilyen festővel büszkélkedhet a nemzet. Hiszen sztárfestő volt, a világon mindenki ismerte, igazi zseni volt.

– A festmények közül van személyes kedvence?

– Mindig van egy kedvencem, az éppen utolsó vétel. Anélkül nem veszek képet, hogy ne tetszene. Mindegyiket szeretem, mindegyiknek megvan a maga helye a gyűjteményben.

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét