Hirdetés

Kovács Jakab Lego-építményei igazi műalkotások, részletgazdagságuk egészen magával ragadó. Az Ellenden élő pécsi gimnazista munkái külföldön is nagy sikert arattak, egyik modellje jelenleg a dániai Lego House-ban látható.

A Lego apró, színes építőkockái már nemcsak a gyermekszobákat uralják, a kamaszok és felnőttek is szívesen merülnek bele az alkotásba. Évről évre újabb elemek és szettek jelennek meg, amelyekből egyre komplexebb modellek építhetők fel. A pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanulója, Kovács Jakab is szívesen engedi szabadjára a fantáziáját és alkot elképesztő építményeket.

Az építéshez sok türelem és precizitás kell

– Már gyermekkorom óta legózom, de komolyabban nagyjából egy éve foglalkozom ezzel – mesélte el lapunk érdeklődésére. – Találtam egy programot, amivel digitálisan tudok tervezni. Ez ragadott igazán magával, mert olyan modelleket is készíthetek, amelyekre másképp nem lenne lehetőségem.

A számítógépen olyan színekkel és méretekkel dolgozhat, amilyenekkel csak szeretne. Digitálisan például megtervezte már a Gyűrűk Urából ismert Megye részletes Lego-modelljét, amelyet 16 ezer kockából „rakott össze” – igencsak költséges és helyigényes lett volna, ha ezt ténylegesen megépíti. Persze nemcsak a virtuális térben, hanem a valóságban is előszeretettel dolgozik. Ilyenkor általában papírra veti elképzelését, hogy milyen legyen az épület szerkezete és kinézete, majd összerakja a modellt. A fiatal fiú azt azért hangsúlyozta, hogy ez nem olyan egyszerű feladat. Bár a rajz sokat segít, de meghatározni a valós méreteket és a megfelelő szögeket, hosszú folyamat. Viszont remek kikapcsolódás, ráadásul hobbijával komoly elismeréseket zsebelt már be.

A Gyűrűk Urából ismert Megye minden részlete kivehető a pécsi gimnazista modelljén

– A Lego minden évben szervez versenyeket, amelyekre a világ minden részéről várják a jelentkezőket a saját, egyedi alkotásaikkal – tudtuk meg Kovács Jakabtól. – Az egyiken én is pályáztam a középkori stílusú, Fekete Sólyom Vára (Black Falcon’s Castle) című építménnyel. A zsűri három kategóriában összesen 65 modellt választott ki, amelyek közül aztán a rajongók döntötték el, melyik a legjobb. Az egyik kategóriában az én modellem kapta a nagydíjat, amit a többi nyertes pályázattal együtt kiállítottak a dániai Billundban, ahol decemberig látható. A tárlaton egyébként egy másik magyar tervező, Pálfi Anita „négy évszak” témában készült modellje is megtekinthető.

A nagydíjat nyert alkotás a középkorba repít vissza

Megtudtuk azt is, hogy nem ez volt az első sikere a pécsi fiúnak. A gyártó egy másik felhívására a Varázsló Kunyhója (Wizard’s Hut) című modellel jelentkezett. A digitálisan tervezett, fantasy stílusú házikó a versenyen több mint 10 ezer voksot kapott a közönségszavazáson, így a Lego szakértői is megvizsgálták az ötletét. Igaz, nem szavazták be az utolsó körbe, ahol már a tét az lett volna, hogy igazi szett készül az elképzelésből, de kompenzációként nagy értékben kapott új építőelemeket.

A Varázsló Kunyhója a rajongók tetszését is elnyerte

– Több forrásból inspirálódóm – jegyezte meg Kovács Jakab. – Interneten nézek videókat arról, hogy mások hogyan építenek, hogyan használják az alkatrészeket, de a képek alapján is sokat tanulok. A dániai kiállításon pedig láttam egy különleges, szintén középkori stílusú házat, ami nagyon megihletett. Már a mérete is elképesztő volt, de az egy nagyon részletes és különleges építési technikákkal kivitelezett modell. Szetteket nem szoktam vásárolni, bár aki érdeklődik a téma iránt, azokból is elleshet sok dolgot. Inkább külön-külön rendelem meg az elemeket, és a saját elképzeléseimet valósítom meg.

Kovács Jakab számára a legózás nem csak egy hobbi, hiszen építészmérnöknek készül, de lapunknak elárulta, ha lenne rá lehetősége, a Lego-dizájnerként is szívesen dolgozna.

Kovács Jakab további modelljei közösségi oldalán tekinthetők meg.

Hirdetés