21 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálFake news-jelentés: fideszes álhírek kimondva és kimondatlanul

Fake news-jelentés: fideszes álhírek kimondva és kimondatlanul

Ahogy ígérte a városvezető frakciószövetség, hetente gyűjtik össze, miről nem mondtak igazat a helyi fideszes politikusok és médiumok. Most újabb fake news híradóval jelentkezett a Pécs Jövője Frakciószövetség. A közleményt az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

Fideszes álhírek: kimondva és kimondatlanul

Már nemcsak abban ferdít a fideszes álhírgyár, amit leír, hanem abban, illetve azzal is, amiről hallgat. Ismét szemezgetünk a múlt hét legaljasabb hírhamisításaiból.

Hosszú cikket szentelt az 1956-os megyei és azon belül pécsi megemlékezéseknek a megyei pártlap, igaz, a megyeszékhely eseményei közül valamiért csak a vasárnap délelőtti koszorúzást tartották fontosnak. Azt, ahol – az ottani megemlékezések történetében elsőként mikrofonhoz jutó pártpolitikusként – a Fidesz pécsi frakcióvezetője adta elő a pártközpontból kapott propagandaszöveget, amiben a nemzeti ünnep emelkedettségét emberes kirekesztéssel és egy velős ellenségképfestéssel sikerült csak kifejezni.

Arról azonban csak egy mondat erejéig számoltak be, hogy volt városi rendezvény is, rögtön kettő, hiszen a 48-as téren tartották az önkormányzati koszorúzást, majd a Kodály Központban a Szabadság díj átadását filmvetítés és koncert követte.

Kár, hogy erről a megyei lap olvasói részletesen nem értesülhettek.

Ahogy arról sem, hogy volt egy látványos és sokakat megmozgató demonstráció is a városban pénteken. A Művészeti Gimnázium két oktatója által szervezett élőláncon a pedagógusok mellett álltak ki a pécsiek, diákok, tanárok, szülők és támogatók egyaránt. A több mint két kilométeres élőlánc az Ifjúság útjától a Mária utcáig ért, egyes tudósítások szerint kétezernél is több aktív résztvevővel. A kormánypropaganda megyei zászlóshajójának szerkesztősége ezt mégsem tartotta elég fontos hírnek ahhoz, hogy beszámoljon róla – szemben például a megyei pergető horgászverseny rajtja által nyújtott izgalmakkal, ami viszont a címlapjukra kívánkozott.

Persze, abban sem volt sok köszönet, amit végül papírra vetettek. Terjedelmi okok miatt tényleg csak címszavakban következzenek a ferdítések és a valóság.

A bama.hu szerint az, hogy az állam ingyen vinné a pécsi víziközmű-hálózatot, csupán „a kormányzati támogatásként felajánlott működtetés”. A valóság ezzel szemben az, hogy a pécsi önkormányzat jelenlegi vezetésének fontos a pécsiek vagyonának megőrzése, ennek érdekében hozott fontos döntést a közgyűlés a legutóbbi ülésén.

Szintén ez a szerkesztőségnek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető csapat adott teret a tények bármilyen fokú ellenőrzése nélkül annak a véleménynek, miszerint „hamis közleményt adott ki a baloldali városháza”. A valóság ezzel szemben az, hogy a pécsi önkormányzatnál nem gyakorlat sem a ferdítés, sem a valóságtorzítás. A polgármesteri hivatal kulturális osztályának – a Fidesz rombolása után – ismételt felállítása pedig a valóságban a jelenlegi alpolgármester szakmai javaslata alapján történt meg, az előző alpolgármesternek minderre másfél év sem volt elég, érthető, ha savanyú neki a szőlő.

Nagyot futott a helyi kormányszócső bubimentes változata is.

Ennek egykor volt kreatív munkatársa szerint „saját vállát ütögette” a polgármester, amikor beszámolt a a hulladékszállítókkal folytatott egyeztetéseken történtekről. A valóság ezzel szemben az, hogy Péterffy Attila Facebook-posztjában elismerését fejezte ki a Biokom vezetésének a gyors és sikeres tárgyalásokért, amivel tartós munkabékét teremtettek a hulladékszállításban dolgozók munkabeszüntetését követően.

(Azt tényleg csak zárójelben jegyezzük meg, hogy ugyanez a felület valamiért nem csodálkozott rá hasonló vehemenciával a jobboldali politikusok – olykor valóban öntömjénező – megnyilvánulásaira, köztük például a szerinte a vállalkozóknak bérleti díjkedvezményt kiharcoló – és emiatt a közgyűlésben nyilvánosan kiröhögött – Kővári Jánosra, vagy a „melóban dübörgő” Hoppál Péterre…)

És ha már a száguldó karnagy szóba került, akkor érdemes tőle is idézni egy gondolatot. Nos, az egykor pedagógusként is dolgozó, immár többszörös államtitkár egy Facebook-posztjában „baloldali hecckampány”-nak nevezte az országszerte egyre nagyobb tömegeket megmozgató pedagógustüntetéseket. Lelke rajta. Még szerencse, hogy kommentekben legalább ilyen erős a képviselő úr – legutóbbi ámokfutását helyre is tette a PécsMa.

Valami azt súgja, ezzel nem ért véget sem a kisemmizett pedagógusok, sem a fideszes álhírgyárak története, így minden bizonnyal a következő héten is újabb fejezettel kell jelentkeznünk nekünk is.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő