24 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálHétvégén ne vegyünk kocsit!?

Hétvégén ne vegyünk kocsit!?

Felháborodva kereste meg lapunkat egyik olvasónk telefonon. Azt mondta, a biztosító szerinte jogtalanul követel tőle pénzt, mert autóvásárlás után nem tudott már a vásárlás napján új biztosítást kötni gépjárművére. Utánajártunk, mikor, mire kérhet pénzt a biztosító.

– Péntek délután vettem meg a kocsimat, az elsőt életemben. Utánanéztem a jogszabályoknak és tudtam, hogy tizenöt napon van átíratni az okmányirodánál, s azt is, hogy oda csak úgy tudok menni, ha kezemben van a biztosítás az autóra és az eredetiségvizsgálati papír. Tudtam, hogy sem okmányiroda, sem biztosító nincs nyitva hétvégén, így várnom kell a következő hétig. Kedden tudtam intézkedni. Most, egy hónappal később jött a csekk, hogy fizessek be több mint ezer forintot – mondja Feleki András, huszonéves pécsi fiatalember.

Elmondása szerint a vásárlás és a biztosításkötés között eltelt három napért számítottak fel neki fedezetlenségi díjat. A biztosítójánál érdeklődésére elmondták, ennek jogszabályi okai vannak, s elismerték, hétvégén legfeljebb online biztosításkötéssel lehet elkerülni a díj felszámítását.

Ezután szaladni kell biztosítást kötni

Utánajártunk és a Magyar Biztosítók Szövetségétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy – bár nem teljesen életszerű – jogos a követelés.

Egy viszonylag új szabályról van szó. A biztosítási törvény pár évvel ezelőtti módosításakor döntöttek róla, hogy ilyen pótdíjat vetnek ki, ha a kötelező biztosítási szerződés díjnemfizetési okkal szűnt meg, vagy a gépjármű adásvételekor nem köt biztosítást a vevő már a vásárlás napján.

– A lehető leghamarabb meg kell kötni a biztosítást, ugyanis ha ez nem történik meg, csak pár nap elteltével, akkor minden egyes kimaradt napra fedezetlenségi díjat kell fizetni. E büntetés könnyedén elkerülhető, ha kötelezőnket már a gépjármű vásárlásának napján megkötjük – közölte lapunkkal Fekete Róbert pécsi biztosítási szakértő.

Szerinte, ha hétvégére esik az autóvásárlás, legjobb neten megkötni a biztosítást, vagy felkeresni egy átíróirodát . Ilyenek működnek például a pécsi vásártéren is. Ott minden papírmunkát elvégeznek helyettünk, s a legtöbb esetben az eredetiségvizsgálatra sem lesz gondunk – tanácsolja.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő