Félnek a baranyai gazdák, a sok eső miatt gond lehet a gyümölcsökkel

Hirdetés

Ahogy lapunk már többször megírta, az utóbbi időben tapasztalható csapadékos idő a régióban is okoz némi fejtörést: a Dráva magas állása miatt a folyó körüli településeken nem sok hiányzik a harmadfokú árvízvédelmi készültséghez, az Ormánságban rekordmennyiségű eső esett a múlt héten. Habár ez májusban – ami hagyományosan az egyik legnedvesebb hónap – nem számít extrémnek, a környékbeli földek tulajdonosai mégsem lehetnek teljesen nyugodtak. 

Kecze Dánielnek dinnyeföldje van Baranyahídvégen, a híres-neves – sokszor a származási hellyel kapcsolatos csalásra is okot adó – „vajszlói mézédes” eredeti lelőhelyétől csupán 3 kilométerre. Lapunknak a férfi arról számolt be, hogy a tavalyihoz képest most egy héttel csúszott az ültetés az akkori esőzések miatt, ez vezetett ahhoz, hogy a fóliázás is később történt meg, most pedig a növények kitakarása várat magára. Értelemszerűen ez hatással lehet az egész szezonra. A hatalmas tócsák és sár miatt szinte meg sem lehet közelíteni a helyszínt – tette hozzá.

Azt is megtudtuk tőle, hogy a dinnyének a szárazság sem tesz jót, de a nagy mennyiségű csapadék még rosszabb:

ha az eső miatt nem tudnak permetezni, megjelennek a betegségek: gomba, lisztharmat, rohadás is veszélyezteti a termést.

– Én kezdő vagyok, de már látom, hogy nem egyszerű a dolog. Egy ismerősömtől tanulok, aki 30 éve foglalkozik dinnyével, ő is egyetért velem. Bíztunk benne, hogy a hónap végén tudunk szüretelni, de most úgy tűnik, hogy ez nem lehetséges. Tavaly 23-án sárgát és 28-án görögdinnyét szedtem, de idén ez biztosan tovább fog tolódni. A sárgadinnyém tele volt virággal, de az eső miatt nem porozták be a méhek, potyog le róla a kis gyümölcs. A fólia alatt gyönyörűek a levelek, csak az a gond, hogy már rég ki kellett volna takarni. Ismerek olyan környékbelit, aki eperrel foglalkozik, neki múlt héten több tonna szabadföldije rohadt le, emiatt persze az árak is elindulnak felfelé, hisz kevesebb lesz a gyümölcs. Nehéz előre megmondani, de ez nyilván előfordulhat nálunk is. Az egyetlen, aminek ez az időjárás jót tesz, az a fél parcella burgonyám, ami napról napra szebb – fejtette ki a gazda.

Remélhetőleg igaza lesz a meteorológusoknak, és hamarosan szebb idő köszönt ránk. Ha hihetünk nekik, a hétvégén már szinte nyári meleg jön. A Meteo Mecsek szerint van esély akár a leégésre is, így érdemes előásni a naptejet a szekrény mélyéről.

Hirdetés