6 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolut FérfiForradalmasíthatja a koronavírus kezelését a pécsi virológusok által fejlesztett orrspray

Forradalmasíthatja a koronavírus kezelését a pécsi virológusok által fejlesztett orrspray

Biztató híreket közölt prof. dr. Jakab Ferenc: az előzetes laboratóriumi eredményeket a klinikai vizsgáltok is igazolják, a széles körben elérhető allergiaellenes azelasztin tartalmú orrspray hatékonyan kezeli a fertőzést, és akár azonnal be lehetne vetni. Igazi pécsi siker ez, melyhez a PTE virológiai kutatócsoportja is hozzájárult.

Dr. Jakab Ferenc virológus tette közzé a bejegyzést a Virológia Pécs Facebook-oldalon, melyben az azelasztin-hidrokloridot tartalmazó antiallergiás orrspray 2. fázisú klinikai vizsgálatának első eredményeit ismertette.

Kiderült: az orrspray hatékonyan csökkentette a vírusfertőzést a SARS-CoV-2 pozitív betegeknél!

Mint írja a kutató, korábban már bebizonyosodott, hogy a PTE Szentágothai Kutatóközpont virológusainak az osztrák CEBINA biotechnológiai vállalattal együtt fejlesztett készítménye vírusellenes hatást mutat a laboratóriumi vizsgálatokban. Sőt, úgy tűnik, a vírusvariánsok, még a delta változat ellen is hatékonynak bizonyul. Az előzetes eredményeket az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem Virológiai Tanszéke is megerősítette.

Nemrég a meggyőző laboratóriumi adatok hatására, a CEBINA partnere, az URSAPHARM úgynevezett kettős-vak, placebo-kontrollos klinikai hatékonysági vizsgálatot végzett 84 fertőzött önkéntes bevonásával a Kölni Egyetemen.

Jakab Ferenc szerint az első eredmények nagyon biztatóak, hiszen az egyhetes orrspray-s kezelés hatására a betegeknél a vírusok mennyisége 97 százalékban csökkent a kontrollcsoporthoz képest.

Ők nagyobb arányban váltak PCR-negatívvá.

Ezek a klinikai adatok megerősítik a pécsi virológusok által korábban, emberi orrszöveten elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményeit is, ahol az azelasztin-kezeléssel drasztikusan sikerült csökkenteni a koronavírus-fertőzést – húzta alá a professzor.

Hozzátette:

[su_quote]mivel az orrban és a torokban megjelenő magas vírusszám súlyosabb lefolyású betegséget eredményezhet, valamint a vírus átadásának lehetősége is nagyobb ebben az esetben, az orrspray használata mind a fertőzött, mind pedig a vele kapcsolatba kerülőknek ajánlott lehet.[/su_quote]

Egyébként a készítmény allergiagyógyszerként már 30 éve engedélyezett, így akár azonnal be is lehetne vetni mint Covid elleni gyógyszert.

A most ismertetett eredmények azért is nagyon fontosak, mivel – elsősorban a delta variáns miatt – ismét emelkedni kezdett a fertőzöttek száma, „sürgősen új lehetőségekre van szükség a vakcinák kiegészítésére, a korai stádiumú fertőzések kezelésére, valamint a vírus terjedésének csökkentésére” – foglalta össze dr. Jakab Ferenc.

A teljes bejegyzés és a klinikai elemzés alább olvasható el.

Kiemelt képünk illusztráció.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő