A Selyemút világa érkezett el Pécsre

A Kelet világa érkezett Pécsre: megnyílt a Magyarok a Selyemúton című kiállítás a Jókai téri VNA Galériában. A fotók, levelek emlékek által megismerhetjük Stein Aurél világhírű régész munkásságát, valamint a magyar Selyemút-kutatás hagyományát megteremtő gróf Széchenyi Béla expedícióját.

hirdetés

 

A kiállítás közös utazásra hívja a látogatókat, hogy megismerjék Stein Aurél, a Selyemút világhírű régész-felfedezőjének munkásságát, valamint a magyar Selyemút-kutatás hagyományát megteremtő gróf Széchenyi Béla expedícióját.

A Selyemút menti szellemi olvasztótégelyben létrejött sajátos kultúra tárgyi emlékeinek és dokumentumainak feltárásával Stein közelebb hozta a Kelet világát Európához, a terület földrajzi, kartográfiai, geológiai leírásában pedig a Széchenyi-expedíció végzett úttörő munkát.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Keleti Gyűjteménye és a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO)  kiállítása – együttműködve a kínai Dunhuang Akadémiával – Széchenyi Béla halálának 100. és Stein Aurél halálának 75. évfordulóján történeti fotók, térképek, levelek, kéziratok, filmek segítségével kalauzolja el a látogatót a felfedezések helyszíneire. Köztük például a terület leghíresebb művészeti emlékéhez, az Ezer Buddha barlangtemplomokhoz, melynek újkori felfedezésében e magyar utazók és tudósok játszottak jelentős szerepet.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető május 9. és június 7. között, hétköznapokon 10-18 óra között.

A kiállítás korábban megtekinthető volt Budapesten az Ybl Budai Kreatív Házban, valamint Szegeden a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet szervezésében.

A kiállítást Dr. Betlehem József, a PTE stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese és Dr. Kelecsényi Ágnes az MTA indiológusa, illetve a kiállítás kurátora nyitotta meg.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere is jelen volt a kiállítás megnyitóján.

 

Hirdetés