Idén újra fényfővárossá válhat Pécs! Meghirdette nemzetközi fényfestőversenyét a ZSÖK

Bár a vírus miatt tavaly elmaradt a népszerű program, a szervezők bíznak benne, hogy idén visszatérhet az ország első és egyetlen fényfesztiválja. Ezért a ZSÖK március 1-jén meghirdette a nemzetközi, pénzdíjazásos Zsolnay Light Art Fényfestőversenyt. A világ legjobb fényfestői ezúttal is a pécsi székesegyházat varázsolják el háromdimenziós rövidfilm-alkotásaikkal.

hirdetés
Uránia Mozi

Az országban teljesen egyedülálló verseny a július 1–4. között zajló Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó látványossága. A fényművészek „vászna” a pécsi székesegyház, amelynek homlokzatát, oldalhajóját, tornyait és tetejét is lefedik az alkotók a 3D-s fényvetítésekkel – olvasható a Zsolnay Örökségkezelő közleményében.

– Arra készülünk, hogy idén július 1–4. között megrendezzük a Zsolnay Fényfesztivált, de természetesen csak akkor, ha ezt az aktuális szabályozások lehetővé teszik. A nagy tömeg elkerülése érdekében a versenyalkotásokat folyamatosan vetítjük. Ha nem lesz lehetőség az eredeti tervünk megvalósítására, akkor megvizsgáljuk az alternatívákat, legyen szó a fesztivál dátumának csúsztatásáról vagy a verseny online térbe költöztetéséről – számolt be Bleszity Péter, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

A 2021-es pécsi verseny témája: Lightmatter.

Az első körös jelentkezés határideje április 5., majd az előzsűri két fordulón keresztül választja ki a legjobb 10 alkotást, amelyek bemutatkozhatnak a Zsolnay Fényfesztiválon.

A verseny végső zsűrizését egy öttagú, nemzetközi szakmai bizottság látja el. Ez lesz az első év, amikor a vetítési programba bekerülő (shortlist) alkotók pályázatonként automatikusan 1000-1000 eurót kapnak az elkészített alkotásokért, valamint szintén újítás, hogy a hivatalos zsűri csak egyetlen díjat oszt ki.

Ezen felül a nézők által legjobbnak tartott alkotást közönségdíjjal jutalmazzák.

A Zsolnay Light Art szakmai partnere, és a verseny házigazdája – a korábbi évekhez hasonlóan – a több mint 20 éves múltra visszatekintő, magyar vizuális művész csoport, a Kiégő Izzók.

Íme a 2019-es kisvideó:

További részletek ide kattintva olvashatók.