24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapAbszolút NőNem adta fel álmait a pécsi cukrász

Nem adta fel álmait a pécsi cukrász

Szabó Réka Katával öt éve beszélgettünk akkor még induló vállalkozásáról, melyet egy biztos, jól fizető hivatali munkából kilépve indított el – szavaival élve – akkor még naiv, idealista tervekkel és elképzelésekkel. Ezalatt a pár év alatt kapott hideget-meleget, mára viszont eljutott oda, hogy teljesen önállóan, részmunkaidős állás nélkül vezesse pécsi desszertműhelyét, ahova több, neves pécsi szakmabelit is meghív idén vendégoktatónak.

2011-ben indította a Yokka Desszertműhelyt Szabó Réka Kata, amikor rájött: nem tud szabadulni édességfüggőségétől. Második gyermeke születése után jött az ötlet, hogy a hivatali munkába való visszatérés helyett valami újba vágja a fejszéjét. Férjével közösen indították el vállalkozásukat, akkor fő profiljuk a termelés volt, vagyis kávézókba, vendéglátóhelyekre szállítottak süteményeket.

– Minden tényező ellenünk dolgozott akkoriban. Első vállalkozásunk volt, a vendéglátásban sem volt tapasztalatunk, második gyermekünk is akkor született, laikus és idealista terveink miatt pedig egyébként sem tudtuk volna tovább csinálni – meséli a nehéz kezdeteket Szabó Réka. Kereslet lett volna a süteményekre – folytatja – szerették is az emberek a termékeinket, de egyszerűen két év alatt, és két gyermek mellett elfogytak az erő- és pénztartalékaink.

Ekkor egy nagyobb szünet jött a vállalkozás életében, Réka elment oktatni, a vendéglátóiparban dolgozott, majd újra kipróbálta magát a hivatali életben, és megint rá kellett jönnie, hogy nem ez az, amit igazán szeretne csinálni. Két éve visszatért vállalkozásához, de irányt váltott: a termelés helyett elkezdett workshopokat tartani desszertműhelyében. A sikerek ellenére azonban a részmunkaidős hivatali munkát csak idén szeptemberben tudta elengedni.

– Mindig is nagy vágyam volt olyan embereket bevonni az oktatásba, akik szakmailag kompetensek: Füzes Kata és Kiss Anett, akiket a Jókai Cukrászdából ismerhet a pécsi közönség, már oktat a műhelyben, a közeljövőben pedig Baka Sára, a Pécsi Briós ötletgazdája lesz az új vendégoktató. Azt gondolom, hogy minden cukrásznak megvan az erőssége, ezért döntöttem úgy, hogy egy-egy műhelyfoglalkozást rábízok az arra leginkább megfelelő szakemberre – árulta el Réka.

Szerinte Pécsen termelni, vagy cukrászdát vezetni akkor érné meg, ha az ember hajlandó költségvetésében mínuszba menni egy pár évig, a belvárosban nyit helyet, és nem fáj neki a 10-12 órás munka nap mint nap.

– Fontos, hogy ma már teljesen mást csinálok. Nem szállítok kávézóknak, csak kétféle tortát lehet rendelni tőlem, fő tevékenységem az oktatás – mondja.

[su_quote]

Süteményt lehet olcsón is készíteni, de annak is „megvan az ára”. Mindenki döntse el maga, hogy inkább eszik egy tenyérnyi ízbombát, aminek minden falatját élvezi, vagy inkább eszik egy olcsóbb, nagyobb adagot, ami lehet, hogy a kukában végzi.

[/su_quote]

Rékát kérdeztük arról is, hogy mit tanácsolna azoknak, akik saját vállalkozás indításán gondolkoznak. Azt tanácsolta, hogy érdemes rengeteget olvasni a témáról, képezni magunkat, és ami a legfontosabb, ha tehetjük dolgozzunk olyan környezetben, saját vállalkozás indítása előtt, amiből később sok-sok tapasztalatot és ötletet meríthetünk.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő