127 millió forintos nyereséggel zárta az évet a Mecsekerdő

Az erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással foglalkozó Mecsekerdő Zrt. 127 millió forintos adózás utáni nyereséggel zárta a 2011-es esztendőt – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

Tavaly 3,8 milliárd forintos árbevétel mellett lett nyereséges a Mecsekerdő Zrt., míg egy évvel korábban 4,7 milliárd forintos árbevétel mellett 416 millió forintos veszteséget termelt. A társaság közleményében jelezte: a gazdálkodás eredménye nagyban függ az időjárási viszonyoktól.

Az eredményesség javulása 2011-ben a cég közlése szerint az optimális gazdálkodásnak köszönhető. A társaság szervezeti és stratégiai változásokkal kapcsolatos intézkedéseket hozott meg a költséghatékonyabb feladatellátás érdekében.

A Mecsekerdő Zrt. fő tevékenysége az erdőgazdálkodás, emellett vadgazdálkodással, turisztikai tevékenységgel, valamint natúr gyümölcslé előállításával is foglalkozik. A társaság hangsúlyt fektet az olyan közcélú tevékenységekre, mint például erdei iskolák, erdei kisvasút, turisztikai létesítmények fenntartása és fejlesztése.

A Mecsekerdő Zrt. 2010-ben 379 embert foglalkoztatott főállásban, ebből havi átlagban 110 közfoglalkoztatott dolgozott folyamatosan a társaságnál; a dolgozói létszám a cég közlése szerint 2011-ben sem változott jelentős mértékben.

A társaság fő termékei a fatermékek, ezek 14 százalékát termelte exportra 2011-ben. Dolgozói évente több mint 200 ezer köbméter fát vágnak ki, ennek mindössze 20 százaléka alkalmas további feldolgozásra, a többit főként tűzifának értékesítik.

A vállalat gazdálkodási tervének főösszege 2012-ben 3,65 milliárd forint, beruházásra, fejlesztésre idén várhatóan 483 millió forintot fordít.

A gazdasági válság érezteti negatív hatását a Mecsekerdő Zrt.-nél is, ezért az egyes fatermékek iránti kereslet nehezen prognosztizálható. Ezzel együtt a cég közlése szerint a hosszú távú – több tíz-, akár százéves – stratégiai célokat mégsem befolyásolja jelentősen.