13,1 százalékkal nőtt az építőipar termelése

Beindulhat az építőipar.

Augusztusban az építőipar teljesítménye 13,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és alig 0,2 százalékkal maradt el az előző hónaphoz, júliushoz hasonlítva – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az épületek építése 4,1 az egyéb építményeké 22,5 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusit. Az egy hónappal korábbihoz viszonyítva az épületek építése 0,8 százalékkal, az egyéb építményeké 2,5 százalékkal emelkedett. Az egyéb építmények építésének jelentős növekedését a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó útépítési, vasútfelújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel magyarázta a KSH.

Az év első nyolc hónapjában a termelés 20,4 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése – augusztusban 5,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az egyéb építmények ágazat termelése 28,2 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelése 12,8 százalékkal nőtt 2013 augusztusához képest.

A 2014 augusztusában kötött új szerződések volumene 31,4 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 23,5 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 36,5 százalékkal maradt el a 2013. augusztusi magas bázistól.

Az új szerződések elmúlt hónapokban megfigyelt visszaesése ellenére az építőipari vállalkozások 2014. augusztus végi szerződésállományának volumene 35,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 11,3 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 53 százalékkal magasabb volt, mint 2013. augusztus végén. (GRAFIKA)

 

Hirdetés