141 éve született a pécsi legenda, Lauber Dezső

Forrás: HuszadikSzázad.hu

Sportcsarnokunk névadója, aki 1879. május 23-án született Pécsett, rengeteg dolgot kipróbált, eredményei sem maradtak el. Építész volt, emellett kiváló sportember, aki számtalan sportágban nyert versenyeket és bajnoki címeket. A feljegyzések szerint atlétika, bob, golf, jégkorong, kerékpár, korcsolya, labdarúgás, sí, úszás, vívás is szerepeltek például a repertoárjában. 

Lauber Dezső sokoldalúsága egyedülálló a baranyai megyeszékhely sportjának történetében. Teniszezőként indult az 1908-as, első londoni olimpián. De sportvezetőként, az olimpiai mozgalom szervezésében szintén szerepet vállalt. Egy idő után pedig a Magyar Labdarúgó Szövetségben (MLSZ) is tevékenykedett.

Az 1924. évi nyári olimpiai játékok szellemi versenyében egy stadiontervével ezüstérmet szerzett, a szintén legendás Hajós Alfréddal közösen.

Az 1936. évi nyári olimpiai játékokon Baden-Badenben egy kiállítás keretében bemutatta a golfjátékot. Magyarország (11 alkalommal egyéni, 8 alkalommal férfi páros győztes), München háromszoros, Ausztria és az Adria kétszeres golfbajnoka.

A műegyetemet Budapesten végezte el, ahol építészmérnöki diplomát szerzett. 1901-től saját mérnöki irodája volt Pécsen, de két év múlva már a fővárosi építési osztályon dolgozott. 1966. szeptember 5-én bekövetkezett haláláig a fővárosban élt.

Forrás: Psnzrt.hu, Wikipedia

Hirdetés