700 ezer forint helyett ötezer

A Pécsi Járásbíróság másfél év szabadságvesztésre ítélte azt a nőt, aki a vádirat szerint több mint 700 ezer forinttal károsított meg egy idős személyt. 

A vádirat szerint a vádlott nő és családja egy férfi házában lakik Pécsváradon. Az asszony hirdetéseket adott fel újságokban, amelyek szerint hagyatékot, régi porcelánokat, bútorokat, régi képeket, újszerű bútorokat is vásárol. A hirdetésekben a lakást adó férfi telefonszáma szerepelt, aki a szállításban segített a vádlott nőnek. A felvásárlásokat az asszony intézte, a vételárat minden esetben a vádlott fizette ki az eladóknak.

Az idős sértettnek 2016 novemberében anyagi gondjai voltak, ezért elhatározta, hogy néhány ingóságát értékesíti. Ekkor hívta fel a hirdetésben lévő telefonszámot. Rövid időn belül a vádlott és a férfi meg is jelent a sértett pécsi lakásánál.

Amikor a vádlott nő és társa bementek a házba, az asszony erélyes fellépést tanúsított és ráparancsolt a férfira, hogy kezdjen el pakolni. A sértett szándéka csupán az volt, hogy egy Zsolnay-étkészletet adjon el, és úgy gondolta, hogy azért 40-50 ezer forintot fog kapni.

A vádlott körülnézett a sértett lakásában, és amikor a sértett kérlelte őt, hogy mondjon már egy összeget, amiért megvenné az étkészletet, vagy más ingóságot, mindig azt mondta, hogy ne aggódjon, nem fog fizetés nélkül távozni. A nő több alkalommal felemelte a hangját, és amikor körbejárta a lakás helyiségeit, néhányszor ellökte a szorosan mögötte álló idős embert magától azzal, hogy majd a végén megegyeznek, maradjon nyugton. Ez idő alatt a vádlottal lévő férfi több, nagy értékű festményt, lexikonokat, porcelánokat, asztalterítőket és más ingóságokat – összesen 718.000 forint értékben – pakolt a gépjárműbe.

Ezt követően a vádlott bement az egyik szobába a sértettel és 5.000 forintot vett ki a pénztárcájából azzal, hogy ennyit fizet a „megvásárolt” tárgyakért. Miután a sértett kézhez kapta a pénzt, a vádlott abból még 1.000 forintot akart visszakérni benzinre.

Az idős személy közölte, hogy a kapott pénz kevés, a vádlott azonban felháborodott és azt mondta a sértettnek, hogy örüljön neki, mert a tárgyak még ennyit sem érnek. A sértett többször hangsúlyozta, hogy a tárgyak többet érnek, de a vádlottat ez nem érdekelte, a társával együtt eltávozott a helyszínről.

A nyomozás során tartott házkutatás alkalmával a vádlott és családja által lakott házban 650.300 forint értékű ingóságot megtaláltak az eltulajdonított tárgyak közül.

A Pécsi Járásbíróság a vádlott nőt kifosztás bűntette miatt 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 4 évre felfüggesztette. Az ügyész súlyosbítás, a vádlott és védője felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést, így a határozat még nem jogerős.

hirdetés