A MÁV-nál szombaton kezdődik a nyár

Szombattól életbe lép a nyári menetrend a vasútnál, vagyis több vonat indul a népszerű nyaralóhelyekre. A rossz hír, hogy a felújítások ellenére idén sem lesz közelebb sem a Balaton, sem a tenger.

Osztottunk-szoroztunk, nincs olcsóbb az autónál, menjünk a Balatonra vagy a tengerhez. Tömegközlekedéssel több mint egy napig is eltart az út az Adriára. Ha nincs autó, telekocsival érdemes menni.

Balaton

A szokásos reggeli 7.19-kor Pécsről induló fürdővonat idén is közlekedik, sőt hétvégén 5.47-kor is indul egy, amellyel 3 óra 13 perc alatt érünk átszállás nélkül Fonyódra, így már fél 10-kor a strandon heverhetünk egészen késő délutánig. A közvetlen vonat 18.53-kor indul vissza, és fél 10-kor ér Pécsre.

A Pécsről Kaposváron és Fonyódon át Siófokra, illetve Tapolcára közlekedő sebesvonaton összesen 8-8 db kerékpár szállítható. Egy négyfős család esetében egy menettéri utat megúszunk 15200 forintból, ha biciklit is vinnénk, akkor mindez 18500 forintba kerül.

Az autós utazás esetében a Balaton másfél órára rövidül, sőt oda-vissza kijövünk 8000 forintból. Alternatíva lehet a telekocsis utazás, az autósok átlagosan 1500 forintot kérnek egy balatoni útért, ami még mindig csak a fele a 2830 forintos vonatjegynek.

Vízközelbe kell menni!

A Kaposvár-Fonyód vasútvonal felújítása pénteken fejeződött be, hiába ígért a vasút gyorsabb utazást, a jelenlegi és a felújítási menetrendben nem változott semmi. Pécsről átszállás nélkül Fonyód továbbra is 3 óra 15 perc, Keszthely 4 óra 14 perc, Siófok 4 óra 23 perc alatt elérhető, kivéve, ha átszállunk egy gyorsabb vonatra, akkor – Siófok esetében –fél órát nyerhetünk.

A Kaposvár-Fonyód vonalon kapcsán a MÁV korábbi közleménye szerint 40-50 km/h helyett újra nyolcvannal lehet majd döngetni, ezért a Kaposvárról Fonyódra – a korábbi 75–80 perc helyett – 55 percig tart majd az út, azonban a menetrend szerint ez nem változott, most is 75 perc.

Tenger

A legtöbb magyar turista Horvátországot veszi célba, ha tengerre vágyik, Pécs esetében ez még inkább kézenfekvő. A MÁV külföldi desztinációi némi ráncfelvarráson estek át, legalábbis hangzatos nevet találtak ki a tengermellékhez közlekedő vonatoknak. A SEA←YOU Istria vonat Koperbe, Abbáziába (Opatija) és Fiuméba (Rijeka) közlekedik, a SEA←YOU Adria pedig Splitbe. Splitbe mindössze 14 órás az út, cserébe viszont az átszállás miatt bő két órát pihenhetünk a gyékényesi állomás restijében. A szolvéniai Koperbe szintén ennyi az út, de Rijeka már csak 9 és fél órás vonatozásra van.

Pécsről menetrend szerinti busszal csak két átszállással (Harkány, Eszék) juthatunk le Isztriára vagy Dalmáciába 20–25 ezer forint közötti áron. A legközelebbi cél Fiume (Rijeka), ami nagyjából 9 órás buszozás. Árban a vonat is hasonló, időben viszont a duplája. Vonattal Horvátországban Split, Fiume, Zára, Sibenik, Pula, Szlovéniában pedig Koper érhető el.

A MÁV honlapján kivétel nélkül éjszakai vonatokat lehet találni, ezért, ha alvóhelyre is szükségünk van, akkor kényelemtől függően 3-15 ezer forintnyi többletet kell kifizetni. A nappali, gyorsabb és kényelmesebb járatokat kizárólag a helyi vagy a német vasút menetrendje tünteti fel.

Autóval

A két legismertebb telekocsis weboldal kínálata verhetetlen, augusztus végéig már most több mint 500 adriai út van meghirdetve, a tömegközlekedéshez háromszor rövidebb idő alatt, ráadásul féláron.
Ennél már csak a saját autó olcsóbb, kényelmesen, 4 fővel fejenként ötezer forintból leugorhatunk az Adriára. A legközelebbi strand 4 órás autóútra, a Fiume melletti Bakarban (Szádrév) van, Pécstől mindössze 384 kilométerre.

Hirdetés