A szakma aggódik a dél-afrikai mutáns miatt, amit el is neveztek

Néhány napja jelent meg az afrikai kontinens déli részén a koronavírus új mutációja, amit WHO és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) is aggodalomra okot adónak minősített. A pécsi virológus, Kemenesi Gábor szerint még várni kell, hogy kiderüljön, pontosan mire képes a mutáció, de ő is óvatosságra int.

Nem véletlenül nevezték először szupermutánsnak a koronavírus új, Afrika déli részéről induló változatát Az első vizsgálati adatok szerint ugyanis jóval fertőzőbb, mint az eredeti vírus. A WHO is kiemelten foglalkozik ezért vele, és már el is nevezte az új variánst, az omicron nevet kapta. Az eddigi vizsgálati eredmények alapján az eredeti koronavírushoz képest az omicronnál kiugróan sok mutáció jelent meg a tüskefehérjén, ebből pedig azt következi, hogy gyorsabban terjedhet és akár ellenállóbb lehet a a meglévő vakcinákra is.

Az ECDC is VOC kategóriába sorolta az új mutánst, azaz aggodalomra okot adónak minősítette.

Kemenesi Gábor pécsi virológus tegnap saját Facebook-oldalán foglalta össze, amit eddig tudni lehet az omicronról. Ő is megerősítette, hogy oda kell figyelni rá, ugyanakkor azt is kiemelte, hogy további megfigyelésekre és kísérletekre van szükség ahhoz, hogy pontos képet kaphassunk a dél-afrikai variánsról. A virológus addig is maszkhasználatra buzdít mindenkit, és a közösségi rendezvények elkerülésére.

Az azért jelzi az omicron felbukkanása utáni aggodalmat, hogy már több nyugati ország is beutazási korlátozásokat rendelt el a dél-afrikai régióból érkezőkre, és várhatóan az Európai Unió is ugyanígy fog tenni.