A szomszédokat átverve lopott biciklit a lusta tolvaj

A Szigetvári Járásbíróság a napokban tárgyaláson kívül meghozott büntetővégzésével L. G. vádlottal szemben dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége miatt 50 ezer forint pénzbüntetést szabott ki.

A vádirat szerint 2019. március 5-én délelőtt L.G. vádlott férfi Szigetvárról Nagypeterdre utazott autóbusszal. Nagypeterdről gyalog indult katádfai lakóhelyére.

Amikor elhaladt egy nagypeterdi háznál lévő kerékpártároló előtt, észrevette H.T. sértett lezárt Mountainbike típusú kerékpárját.

A vádlott úgy döntött, hogy a biciklit magával viszi.

Először egy nagypeterdi asszonyhoz csöngetett be, akinek azt állította, hogy a bringa az övé, de annak elhagyta a kulcsát, és egy fűrészt kért kölcsön, hogy elvághassa a láncot. Az asszony ezt visszautasította, ezért a férfi a szomszédban lakó férfihez csöngetett be, aki kölcsön adott egy fűrészt, majd a kapuból figyelte őt.

A vádlott megpróbálta elfűrészelni a kerékpár zárját, de mivel ez nem sikerült, a fűrészt kölcsönadó férfi egy fogóval odament hozzá, és segített elvágni neki a láncot. Ezután a vádlott visszaadta a fűrészt, a fogót, és átadta az elvágott láncot is a rajta lévő lakattal a segítséget nyújtó férfinek, majd a kerékpárral Katádfára indult – áll a vádiratban.

A rendőrség 2019. március 19-én a vádlott lakóhelyén a kerékpárt lefoglalta, és a sértettnek kiadta. A kerékpár zárására használt elvágott láncot pedig 2019. március 6-án foglalták le a lopásnál tudtán kívül segédkező nagypeterdi férfinél.

A kerékpár értéke 16 ezer forint volt, a lopással okozott kár megtérült.

A zár megrongálásával a vádlott további 2.230 forint kárt okozott, melyből 1.980 forint kár a lánc lefoglalásával és a sértettnek történő kiadásával megtérült, a fennmaradó 250 forint kár H. T. sértettnek történő megfizetésére pedig büntetővégzésében kötelezte a bíróság a vádlottat.

Hirdetés