Áfacsökkentésért fogott aláírásgyűjtésbe az LMP

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését kéri a kormánytól az LMP, hogy ezzel is segítse a nehéz helyzetbe került családokat. Országos aláírásgyűjtésbe is fogtak ennek érdekében, a cél 100 ezer szignó összegyűjtése.

hirdetés
Uránia Mozi

Pécsett a Konzum és a Vásárcsarnok mellett helyezte ki standját az LMP. Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselő beszélt a zöldpárt legújabb akciójáról.

Azzal kezdte, az őszi parlamenti ülésszak első, legfontosabb tanulsága szerinte az, hogy a kormány szemmel láthatóan nem hajlandó szembenézni a jelenleg kialakuló társadalmi és gazdasági válsággal, nem fogadják el azt, ami már tény.

– A kormány gazdasági mentőcsomagja megbukott, a járvány második hulláma közben pedig egy krízis bontakozik ki. Azonnali korrekcióra, alapvető változásokra van szükség a gazdaságpolitikában, hiszen a teljesítmény visszaesése elképesztő, az infláció elszabadult, 200 ezer család került nehéz helyzetbe, nekik azonnali segítségre van szükségük – mondta.

Keresztes László Lóránt és Angyal Károly

– Az LMP olyan javaslatokat terjeszt be, amelyek konstruktív jellegűek és megvan rájuk a költségvetési fedezet – mondta Keresztes. – Ilyen javaslat, hogy a kormány a rekordmagas, 27 százalékosról 5 százalékosra csökkentse az alapvető élelmiszerek áfáját. Azokra lenne ez pozitív hatással, akiknek a megélhetése került veszélybe a járványhelyzet miatt.

– Látjuk, hogy hol vannak a költségvetésben azok a források, amik biztosítani tudnák ennek a lépésnek a fedezetét.

Angyal Károly, az LMP pártigazgatója elmondta, a múlt héten indította a párt országos aláírásgyűjtő akcióját az áfacsökkentéssel kapcsolatban. Az LMP területi szervezetei, aktivistái, helyi és országos képviselői mind részt vesznek a gyűjtésben.

– Már most azt láthatjuk, hogy nagy az érdeklődés a lakosság részéről. A piacok, vásárcsarnokok mellé kitelepülve megfigyelhető, hogy van egyfajta elvárás a lakosság részéről a kormányzat felé, hogy – a járványhelyzettel kapcsolatos intézkedések mellett – érezzék a velük való törődést, azt, hogy igyekeznek könnyebbé tenni az életüket.

A javaslatcsomagokkal kapcsolatban az LMP számít a többi ellenzéki párt segítségére is. A cél 100 ezer aláírás összegyűjtése, amit nyomásgyakorlás céljára használnának fel – lássa a kormány, hogy valós problémával állnak szemben.

– Az afacsokkentest.hu oldalon lehet támogatni a kezdeményezést egy aláírással, vagy aktivistának jelentkezni – tette hozzá.

Keresztes elmondta, a PTE-t érintő elvonások ügyével kapcsolatosan is zajlik az aláírásgyűjtés, ami egészen addig fog tartani, míg a kormány meg nem hátrál.

Egyben felhívta a figyelmet a Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezésre a régiók védelmében, ami Székelyföld – de számos más európai régió – szempontjából lenne létfontosságú. November 7-ig kell összegyűjteni a megfelelő mennyiségű aláírást különböző európai országokból, hiszen hazánkban már összejött a szükséges mennyiség. Keresztes elmondta, egy pártállástól független összefogás jött létre a cél érdekében, de közéleti személyiségek is támogatják az aláírásgyűjtést. A sikeres gyűjtés érdekében a képviselő felkereste számos település polgármesterét, hogy az uniós testvérkapcsolatokat kihasználva hirdessék az akciót, és kérjenek segítséget.

Képek forrása: Talabér Ádám/LMP

Hirdetés