A kormányfő másfél órás évértékelő beszédében lényegében egyetlen konkrétum hangzott el: május elsejétől bezetik a vármegyei tömegközlekedési bérletet és az országbérletet. A miniszterelnök túl sok mindent nem árult el a bérlettípusokról, de a Telex utánajárt a várható konstrukcióknak. A lényeg, pontokba szedve:

hirdetés
Uránia Mozi

  • A két új bérlettel a MÁV és a Volánbusz helyközi járatain lehet majd utazni.
  • A vármegyeivel értelemszerűen megyén belül, az országossal várhatóan az egész országban lehet majd utazni.
  • A vármegyei bérlet 9450 forintba kerül majd, az országbérlet havi ára 18.900 forint lesz.
  • Viszont: a Telex információi szerint egyik bérlet sem lesz érvényes az InterCity vonatokra és a helyjegyköteles gyorsvonatokra sem (arról, hogy így mennyire éri meg a dolog, a cikkben részletesebben olvashatnak)
  • Valószínűleg, ha valaki az egyik megyeközpontból egy másik megyeközpontba jár, akkor a megyei autópálya-matricához hasonlóan ilyen bérletből is kettőt kell vennie (ami így pont annyiba kerül, mint az országbérlet).
  • A Telex szerint a városi tömegközlekedést sehol nem integrálják a bérletbe (a mintául szolgáló németországi országbérletekkel ellentétben). Azaz az új bérlettípusok megvásárlásán túl jegyet vagy bérletet kell váltani, ha valaki a helyi közösségi közlekedési cég járatain folytatja az utazását.

Frissítve – A MÁV közleménye:

A 30 napos teljesárú Országbérlet 18.900 forintba fog kerülni. Kétezer-ötszáz forinttal olcsóbban lesz megvásárolható, mint jelenleg a 30 kilométerre érvényes bérlet. A tanulók ezt a bérletfajtát választva is igénybe vehetik a 90 százalékos kedvezményt, így 1890 forintért – nagyjából egy vidéki mozi normál jegyének áráért – szinte bárhová eljuthatnak az országban a diákok kötöttpályán vagy a Volánbusszal.

A teljes árú bérlet árának 86 százalékát térítik meg a munkáltatók, így Vármegyebérlet esetében mintegy 1300, Országbérlettel kicsivel több mint 2600 forint saját költségen tudnak utazni az utasok a helyközi szolgáltatókat választva. A munkáltatók, kis- és középvállalkozások utaztatási költségei is csökkennek az új bérletkonstrukció révén.