FRISSÍTVE: öt embert, köztük egy kisbabát gázoltak halálra Trier sétálónegyedében, 14-en megsérültek

fotó: AFP

Emberek közé hajtott egy autós kedden a németországi Trierben egy sétálóutcában, öten meghaltak, köztük egy kisbaba, és tizennégyen megsebesültek, többen életveszélyesen. A rendőrség egyelőre nem tudta feltárni a tömeges gázolás indítékát.

hirdetés

FRISSÍTVE (december 2. 12.00):

Roger Lewentz a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak elmondta: a kedden történt esettel kapcsolatban egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy nem politikai indíttatású, és minden egyéb homályos.

A hatóságok nem találtak értékelhető nyomokat, így például nem került elő levél, bármilyen egyéb irat vagy üzenet, amelyben az elkövető vállalja és magyarázza tettét. Ezért be kell várni az őrizetbe vett gázoló kihallgatásának eredményeit.

A miniszter arról is szólt, hogy szerinte nem megalapozottak a bírálatok, amelyek szerint nem volt megfelelő a trieri belváros sétáló övezetének védelme. Az ilyen övezetekbe bejárást kell biztosítani a szállítóknak, mentőknek, tűzoltóknak, és nem lehet száz százalékos védelmet biztosítani az autót vagy más gépjárművet fegyverként használó támadók ellen – fejtette ki a tartományi belügyminiszter.

A gázoló kedd délután nagy sebességgel végighajtott Trier belvárosának fő sétálóutcáján. A nyomozás megállapításai szerint cikcakkozva haladt, azzal a szándékkal, hogy minél több emberben kárt tegyen. Négyen a helyszínen életüket vesztették, köztük egy kilenc hónapos csecsemő. Tizennégyen megsérültek, többen életveszélyesen, egyikük kedd este, a kórházban meghalt.

A gázoló egy 51 éves, Trierben született német férfi.

A helyszín közelében fogták el, városi terepjáróját két civil rendőrautós egység szorította le az út szélére. Kirángatták a volán mögül, leteperték, őrizetbe vették. Erősen ittas volt, szerda reggelig nem is tudták kihallgatni.

A trieri ügyészség adatai szerint a férfi büntetlen előéletű, bejelentett lakhelye nincs, közeli rokonai sincsenek. Az utóbbi napokat a terepjáróban töltötte, amelyet kölcsönkapott egy ismerősétől.


Korábban írtuk:

Wolfram Leibe a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy ámokfutás történt a belvárosban.

A trieri rendőrség egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy az autó vezetőjét őrizetbe vették. További részleteket nem ismertettek.

A Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság jelentése szerint szemtanúk azt mondták, hogy az autós szándékosan gázolt el gyalogosokat a sétálóutcában. Egy szemtanú arról beszélt a helyi lapoknak, hogy egy szürke Range Rover hajtott nagy sebességgel a sétálóutcában.

A rendőrség arra kérte a helyieket, hogy kerüljék el a gázolás környékét, valamint azt is, hogy ne osszanak meg találgatásokat és híreszteléseket a történtekkel kapcsolatban az interneten, hiteles hírekért pedig figyeljék a rendőrség hivatalos Twitterét.