Andor László Davosban a fiatalok foglalkoztatásáért emelt szót

Elsőbbséget kell adni a munkahelyteremtésnek és különösen az ifjúsági munkanélküliség mérséklésének – hangsúlyozta Andor László magyar EU-biztos a davosi Világgazdasági Fórumon.

A foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős biztos szerint most az a legfontosabb feladat, hogy a válság kapcsán megnövekedett munkanélküliség ne váljon tartóssá, és a kormányok tegyenek meg mindent új munkahelyek létrehozásáért. Az európai gazdaság túljutott a válságon, de a munkahelyek növekedése még nem indult meg mindenütt – emelte ki a biztos a felszólalásról az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint.

A kormányok és az EU munkaerő-piaci intervenciója révén ugyan relatíve kevesebb munkahely szűnt meg a közösség országaiban, mint például az Egyesült Államokban, ám így is nagyon sokan elvesztették a munkájukat, és aggasztóan magas a fiatal munkanélküliek aránya. Ezért jobb gazdaságpolitikai gyakorlatra és a rendelkezésre álló foglalkoztatáspolitikai eszközök hatékonyabb alkalmazására van szükség – fejtette ki.

Andor László fontosnak tartja, hogy a kezdődő fellendülésből a sérülékeny, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok is részesüljenek. Ugyancsak közös európai feladatnak tartja, hogy az Unió ne hagyja magára azokat az országokat, amelyeket a pénzügyi spekuláció sodort bajba. Utalt arra, hogy a tagállamok munkaügyi minisztereinek múlt heti informális, gödöllői tanácsülése is kiemelt célnak tekintette az uniós szinten 21 százalékos ifjúsági munkanélküliség gyors csökkentését.