Átalakítás előtt a köznevelés

Átalakítás várható az iskolák fenntartásának rendszerében, még az idén megerősödhet a megyei szint – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Magyar Hírlapban hétfőn megjelent interjúban.

A tárcavezető hozzátette: az átalakítás nem akadályozza, nem is befolyásolja közvetlenül az iskolák mindennapi működését, így azt év közben is meg tudják csinálni. “Ez (az átalakítás) talán több is lesz, mint finomhangolás, inkább szerkezeti átalakításról beszélhetünk. Az elmúlt évtized legnagyobb oktatási reformja zajlott le, nem szégyen, hogy kell még csiszolnunk az új szisztémán” – fogalmazott.

Balog Zoltán kiemelte, folytatódik a pedagógusbér-emelés, idén szeptembertől – immár harmadszor – kapnak béremelést a tanárok, erre megvan a fedezet. A fizetések a következő években is emelkednek a törvényben meghatározott módon, így 2017 szeptemberére az átlagos növekedés meghaladja majd a 40 százalékot – tette hozzá.

A felsőoktatás átalakításáról Balog Zoltán elmondta, további szakok és doktori képzések kerülhetnek ki a bolognai rendszerből, továbbá tisztázni kell az egyetemek és főiskolák pontos meghatározását is. A kisebb vidéki, közösségi főiskoláknál az értelmiség helyben tartására, a helyi szakemberek képzésére kellene a hangsúlyt helyezni.

A miniszter megemlítette, a felesleges szakok kiváltására már rendelkezésre áll egy tízmilliárdos alap.

Az egészségügyre térve Balog Zoltán azt mondta, a hatékonyabb munka érdekében érdemes átgondolni az állami kézben lévő egészségügyi intézmények fenntartásáért felelős Gyemszi és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kapcsolatrendszerét, tisztázva azt, ki mely elemében felelős a finanszírozásért, és ki ellenőrzi a rendszert. Rendezni kell tehát a szakmai és a pénzügyi kontroll viszonyát, s elképzelhető, hogy e tekintetben feladatok hárulnak majd a kormányhivatalokra.

hirdetés

Hirdetés