Átfogó helyi koncepciót szeretne az LMP a bérlakásproblémák rendezésére

A lakhatási problémákról tartott sajtótájékoztatót kedden Kóbor József, az LMP önkormányzati képviselője és Szabó András, a párt baranyai elnökségének tagja. Elmondták, a városban jól kidolgozott lakáspolitikáról nem beszélhetünk, holott egy jól kidolgozott koncepció lenne a záloga a bérhátralékok, tartozások rendezésének.

Kóbor József elmondta, a nyári időszakban mindig előtérbe kerülnek az önkormányzati bérlakások, hiszen a hátralékos számlákat ekkor szokták kézbesíteni.

– Harminc éve nem beszélhetünk lakáspolitikáról Pécsen, holott égető szükség volna rá. A problémák kezelésére összeült egy kerekasztal a közelmúltban – örömünkre szolgált, hogy Bognár Szilvia alpolgármester is részt vett rajta. Számos civil szervezet képviselője is jelen volt, akik már évek óta foglalkoznak a bérlakások problémakörével. Mindez viszont kevés, ha az önkormányzatnak nincs egy határozott, kidolgozott koncepciója az üggyel kapcsolatosan. Ki kell használni az új uniós ciklus adta lehetőségeket is, hiszen ez a problémakör nem csak hazánkat érinti.

Szabó András is hangsúlyozta, egy jól kidolgozott, átfogó koncepció kell a bérlakás-problémák megoldásához, hiszen pár héten belül semmit nem lehet megváltoztatni.

– Az akut problémákat viszont kezelni kell, rendezni a nagy lakbértartozást felhalmozott személyek helyzetét. Az biztos, hogy egy agresszív, behajtásra épülő politika nem lehet megoldás a fizetésképtelen lakók esetében – mondta.

Ahogy fogalmazott, a nemfizetők köre jelenleg egy óriási „massza” az önkormányzat előtt. Ebbe beletartoznak azok, akikben ugyan a fizetési hajlandóság megvan, de anyagi helyzetük nem teszi lehetővé a tartozás törlesztését, de vannak olyanok is, akik tulajdonképpen illegális lakásfoglalók, csak kihasználják az adódó lehetőséget. Nehéz differenciálni az egyes esetekben, pedig másként kellene kezelni a kettőt a politikus szerint.

– Azokkal kapcsolatban, akiknél fennáll a hajlandóság a fizetésre, az LMP-nek megvannak az javaslatai. Nyilván egy méltányossági hátralékrendezéssel csak a szőnyeg alá söpörnénk a problémát, hiszen aki felhalmozta azt, az továbbra sem tud majd fizetni. Szerintünk meg kell vizsgálni az egyes családokat, hogy milyen szociális jellegű segítségeket vehetnek igénybe, mivel gyakran nem is tudnak róluk. Itt a helyi szociális szervezetek tudnának sokat segíteni – mondta Szabó.

Kóbor József és Szabó András

– Szintén megoldásra vár azoknak a helyzete, akik egy rossz állapotú lakásba költöztek be és saját vagyonukból, vagy valamilyen támogatással újították fel a lakást. Hiszen ezeket előre le kell egyeztetni az önkormányzattal, utólag már nehéz igazolni a kiadásokat. Ugyanakkor természetes a lakók reakciója: vannak olyan problémák, amik nem várhatnak arra, hogy az önkormányzat válaszoljon. Erre megoldás lenne, ha az önkormányzat ezeket a ténylegesen szükségesnek vélt, fentebb említett felújítási költségeket beszámítaná, így csökkentve a tartozásokat.

Elmondása szerint a nem régi kerekasztal-beszélgetés konstruktív volt, dolgoznak közösen a megoldásokon és a közeljövőben szeretnének önkormányzati frakcióvezetőkkel is leülni. Ebben az ügyben nem lesz érdemes másra mutogatni, hiszen az elmúlt évtizedekben mindkét vezetésnek volt mulasztása a bérlakások kérdésében, ráadásul nem is pártpolitikai kérdés ez.

Újságírói kérdésre Szabó András elmondta, jelenleg több ezer család lakik önkormányzati bérlakásokban, közülük 1500-2000 az, akiknek tartozása van: pár tízezer forinttól akár a milliós nagyságrendekig. Az önkormányzatnak jelenleg mintegy 400 üres ingatlana van, ám azok vagy magas összegű beruházásra szorulnak, vagy olyan helyen vannak, ahová nem szívesen költöznek.