Ausztria és Szlovénia is szigorít a járványhelyzet miatt

Magyarország két szomszédjában is úgy döntött a kormány, hogy szigorít a járványügyi szabályokon az egyre emelkedő esetszámok miatt.

Ausztriában pénteken, idei csúcsnak számító 9300 új fertőzöttet azonosítottak, ezért az osztrák kormány úgy döntött, hogy hétfőtől szigorít a járványügyi szabályozásokon – adta hírül elsőként a Guardian.

Csak az oltottak látogathatják majd az éttermeket, szállodákat és kulturális rendezvényeket, illetve azok, akik igazoltan átestek már a koronavírus-fertőzésen. A kormány a az új rendelkezésben biztosít majd egy négyhetes átmeneti időszakot is, hogy mindenkinek legyen lehetősége felvenni az oltást, aki eddig még nem tette meg. Az osztrák kancellár, Alexander Schallenberg úgy fogalmazott, hogy ugyan nem akarják két részre osztani a társadalmat, de komoly felelősség az a számukra, hogy megvédjék az ország lakóit.

Az MTI közben arról számolt be, hogy Szlovéniában is nagyobb lesz a szigor. Tilos lesz nyilvános összejöveteleket tartani, bezárják az éjszaki szórakozóhelyeket és az európai digitális Covid-igazolvány alkalmazásán is szigorítani fognak.

A vendéglátóhelyek reggel 5 és este 10 között lehetnek nyitva, és kizárólag ülővendégeket szolgálhatnak ott ki. A maszkviselési szabályon is változtat Szlovénia. Mostantól csak az ötrétegű FFP2-es, vagy a háromrétegű orvosi maszk használatát engedélyezik. Szlovéniában jelenleg 748 fertőzöttet ápolnak kórházban, akik közül 175-en vannak az intenzív osztályon.