Olvasói levél: autistaként jobban tudja a valós tényeket

2012. március 1. óta vagyok munkanélküli a korábbi munkahelyem volt az első is. Heti 20 órás műszakban dolgozhattam, soha nem volt lehetőségem heti 30 órás műszakban dolgoznom – írja egyik olvasónk.

“2009. szeptember 1-től 2012. február 29-ig dolgoztam az Erfo Nonporfit Kft.-nél bőrdíszműves alkalmazottként. 2008. Június 2. óta van OKJ-s számítógép-kezelői szakmám, akkor fejeztem be az iskolai tanulmányaimat. Úgy tekintettek rám a volt munkahelyemen, mintha csak általános iskolai végzettséggel rendelkeztem volna.

Kézenfogva Alapítványnál jelentkeztem munkára felkészítő foglalkozáson, de három csalódás is ért.

1. Csalódás: 2012 júniusában jelentkeztem erre a foglalkozásra, s 2012 szeptemberében kellett volna indulnia a munkára felkészítő foglalkozásnak. Ennek oka az volt Aura Egyesület gyógypedagógus szakembere lemondta utolsó mentorságát.

2. Csalódás: Az inkubátorház programjának a szerződését nem írhatom alá, csak 2012. december 28-án, pedig október közepéről volt szó.

3. Csalódás: nem 2013. január 7-től hanem 2013. február 4-től indul ez a foglalkozás (örültem volna, ha január 7-én indul a foglalkozás), és 3 hónap helyett 2,5 hónapig tart. Lehet, egy munkahelyen lesz a foglalkozás a három munkahely helyett. 6 hónapos tranzitfoglalkoztatásra lehet sokat kell várni.

2012. december 19-én tettem egy “nagy lépést” az életemben: a zuglói önkormányzat épületével szemben a főbejárat közelében karácsonyi énekeket énekeltem. Az 1. emeleti ablakot becsukták, míg a 2. emeleti ablaknál kifigyelt egy titkárnő, rám nézett, mosolygott. Mondtam neki, nem jó az énekem, erre azt mondta: nem baj.

Majd később el is mentem főbejárat mellett, és az ottani a karácsonyfa ágára raktam a nagyon rövid levelemet.

Kilátástalan a jövőm. 2012. március 1. óta vagyok munkanélküli. Nem rendelkezem heti 30 órás műszaki gyakorlattal, viszont heti 20 órás és 30 hónapos munkahelyi gyakorlattal rendelkezem. Minden autista ember, nem csak az ép emberek számítanak embereknek.

Tisztelettel: Bálint Éva, balint.eva23@gmail.com”